НОВИНИ ДНЯ: Рецепт смачних квашених помідорів  ГУР посилює свої рейди на територію РФ: Forbes проаналізував атаку на аеродром "Оленья"  Що зміниться з 1 серпня в Україні: допомога ВПО, соцвиплати, нові дати свят  Чи можуть мобілізувати чоловіків віком від 18 до 25 років: відповідь ТЦК  Готуємо з Камалою Гарріс американське печиво "Monster Cookies"  Зеленський про вибори в США: матимуть значний вплив на надії України на мир  У більшості областей – дощі та грози: прогноз погоди в Україні на 29 липнявсі новини дня
Політика
Україна
29.07.2024 107

Електронний VS паперовий. Що таке військово-обліковий документ і коли його треба міняти

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані завжди мати при собі разом військово-обліковий документ. Він може бути як у паперовому, так і в електронному вигляді.

dscf8914_enhanced_be90f02a12cea910381dca0307a91e08_650x410_29.07.24

Про різницю, для чого цей документ потрібен та у яких випадках потрібна його заміна - пише РБК-Україна. Про це повідомляють Контракти.UA.

Що таке військово-обліковий документ. Різниця між електронною та паперовою формою

Військово-обліковий документ визначає належність його власника до виконання військового обов’язку. Він оформляється та видається громадянину, який є призовником, військовозобов’язаним або резервістом. В тому числі, якщо він був виключений з військового обліку.

У період проведення мобілізації (крім цільової) представники ТЦК та СП, поліцейські, а також прикордонники мають право вимагати у чоловіків призовного віку цей документ разом з тим, що посвідчує особу.

Електронний документ

З 18 червня 2024 року електронний військово-обліковий документ має таку ж юридичну силу, як і паперовий. Аби його сформувати, треба встановити додаток "Резерв+", оновити дані (якщо раніше це не було зроблено). Також можна сформувати PDF-версію документа.

У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (QR-код військово-облікового документа).

Важливо, що цей документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього. І якщо такий код не можливо зчитати технічними засобами, то документ не вважається підтвердженим.

Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше 1 року з дати його формування.

Паперова форма

Також військово-обліковий документ оформляється та видається у паперовій формі - на бланку, форма якого затверджується постановою КМУ від 16 травня 2024 р. № 559. Відомості в ньому мають відповідати тим, які містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Якщо цього не відбувається, то такий документ вважається недійсним.

Перевірити відомості на відповідність можна двома шляхами через:

  • електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
  • районний (міський) ТЦК та СП або його відділ (орган СБУ, розвідувальний орган).

У разі виявлення невідповідності, для внесення відповідних змін у паперовій формі громадянин повинен звернутися до ТЦК за своїм місцем перебування на військовому обліку з письмовою заявою. Якщо ж громадянин за станом здоров’я не може пересуватися (є особою з обмеженою мобільністю) або визнаний в установленому порядку недієздатним, що підтверджується відповідними документами, то із заявою може звернутися особа, яка здійснює за ним догляд, або його опікун. Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

Щоб внести зміни в електронній формі, громадянин повинен скористатися електронним кабінетом (призовника, військовозобов’язаного, резервіста) для звернення до ТЦК, знову ж таки за місцем перебування на обліку.

Коли військово-обліковий документ треба змінити

Зазначимо, що всі військово-облікові документи, оформлені раніше вважаються дійсними до видачі документа нового зразка. Втім, є випадки, коли змінити документ все ж потрібно, а саме:

  • після взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
  • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до 18 травня 2024 року, не отримував військово-облікового документа;
  • у разі зміни категорії щодо військового обов’язку;
  • у разі відсутності місця для внесення змін в наявному документі;
  • якщо відомості у військово-обліковому документі не відповідають інформації, яка є в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • у разі втрати (зіпсування) документа;
  • якщо є бажання змінити військово-обліковий документ старого зразка на новий.

Нагадаємо, що в Україні продовжується загальна мобілізація. Весною Рада ухвалила закон, який вніс низку змін у її проведення. Зокрема, до 16 липня українські чоловіки мали оновити свої військово-облікові дані у три різні способи: онлайн через додаток Резерв+, в ТЦК або в ЦНАПі. Зауважимо в останньому вже така процедура недоступна. До того ж тих, хто не виконав вимогу закону може чекати адміністративна відповідальність. Штрафи коливаються від 17 до 25 тисяч. Але навіть у разі покарання, вимогу виконати все ж доведеться.

Детальніше про це та всі зміни для військовозобов'язаних писало РБК-Україна в окремому матеріалі.

Під час підготовки матеріалу використовувалися: закон 3633-IX, постанова КМУ від 16 травня 2024 року № 559 та Facebook-сторінка Харківського ТЦК та СП.

Оценка материала:

5.00 / 2
Електронний VS паперовий. Що таке військово-обліковий документ і коли його треба міняти 5.00 5 2
Політика / Україна
29.07.2024 107
Еще материалы раздела «Україна»