НОВИНИ ДНЯ: "Ми ламаємо голову, що робити": Зеленський відповів, чи можна подолати вето Заходу на удари по РФ  Участі Росії у другому саміті миру хочуть більшість країн, - Зеленський  Буде чудова погода. Синоптик дала прогноз на завтра в Україні  Про другий саміт миру, удари по РФ і не тільки: головне з інтерв'ю Зеленського французьким ЗМІ  Україна отримала від союзників першу партію винищувачів F-16, - Bloomberg  Якою буде погода в кінці першого серпневого тижня: прогноз від синоптикині  Путін подвоїв виплати жителям Росії за відправку на війну з Україноювсі новини дня
Політика
Світ
02.08.2024 502

США призупиняють допомогу Грузії на 95 млн доларів, - Блінкен

Сполучені Штати Америки вирішили заморозити допомогу Грузії на 95 мільйонів доларів. Причина - ухвалення грузинським парламентом аналога російського закону про "іноагентів".

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву державного секретаря США Ентоні Блінкена. Про це повідомляють Контракти.UA.

Голова Держдепу нагадав, що 23 травня після антидемократичних дій грузинської влади оголосив про всебічний перегляд відносин між США та Грузією.

"В результаті цього перегляду Сполучені Штати призупиняють допомогу на понад 95 мільйонів доларів, яка безпосередньо вигідна уряду Грузії", - додав Блінкен.

Він уточнив, що, незважаючи на таке рішення, США продовжать надавати допомогу програмам та заходам, які приносять користь народу Грузії шляхом зміцнення демократії, верховенства закону, незалежних ЗМІ та економічного розвитку.

За словами Блінкена, за 32 роки партнерства між двома країнами США надали Грузії допомогу на суму понад 6,2 мільярда доларів. Ці кошти, зокрема, спрямовували на оснащення та навчання сил оборони та берегової охорони Грузії, будівництво шкіл та лікарень, підготовку вчителів, держслужбовців та медичних працівників.

Що передувало

Нагадаємо, раніше парламент Грузії ухвалив закон про прозорість іноземного впливу. Такий закон вже діє у Росії кілька років.

Ініціатива передбачає, що грузинські організації, які отримують фінансування з-за кордону, реєструвалися як "іноземні агенти".

Такі дії грузинської влади різко зіпсували відносини країни із Заходом. Зокрема, процес вступу Грузії до Євросоюзу було припинено. При цьому США ввели проти низки грузинських чиновників санкції.

Оценка материала:

5.00 / 2
США призупиняють допомогу Грузії на 95 млн доларів, - Блінкен 5.00 5 2
Політика / Світ
02.08.2024 502
Еще материалы раздела «Світ»