НОВИНИ ДНЯ: Страх і сумніви Заходу. Чому Україні не дають "далекобійність" для ударів по Росії  Коли до України прийде осіннє похолодання: прогноз   Осінь в Україні розпочнеться зі спекотної погоди без опадів  Якою погодою завершиться літо: прогноз на 31 серпня  Нідерланди не обмежують використання Україною винищувачів F-16, - командувач армії  Напередодні вихідних Київ розігріє до +32°  Спека в Україні не припиняється: де 30 серпня буде найгарячіше всі новини дня
Політика
Світ
04.08.2024 370

В Ірані заарештували понад 20 осіб через вбивство ватажка ХАМАС, - NYT

В Ірані заарештували понад два десятки осіб, яких підозрюють у співучасті у вбивстві ватажка ХАМАС Ісмаїла Ганії. Серед них високопоставлені офіцери розвідки, військові чиновники і співробітники військового пансіонату в Тегерані.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на The New York Times. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як зазначає видання, вбивство ватажка ХАМАС після інавгурації нового президента Ірану та жорстка реакція свідчать про те, що це був руйнівний провал безпеки для керівництва Ірану.

"Уявлення про те, що Іран не може захистити ні себе, ні своїх ключових союзників, може бути фатальним для іранського режиму, оскільки воно фактично сигналізує його ворогам, що якщо вони не зможуть повалити Ісламську Республіку, вони можуть обезголовити її", - заявив у коментарі NYT директор Міжнародної кризової групи з Ірану Алі Ваез.

За словами двох іранських чиновників, спеціалізований розвідувальний підрозділ Корпусу вартових революції з питань шпигунства взяв на себе розслідування та шукає підозрюваних. У рамках цих дій було заарештовано понад 20 осіб.

Новина про масштабні арешти з’явилася після того, як було оголошено, що масштаб і деталі вбивства Ганії розслідуються.

"Інтенсивність і масштаби розслідування, проведеного гвардійцями, показують, наскільки це вбивство шокувало та сколихнуло керівництво країни", - йдеться у матеріалі.

Крім того, близькість Ганії до верховного лідера Ірану викликала занепокоєння.

Вбивство ватажка ХАМАС

Нагадаємо, 31 липня стало відомо, що у Тегерані було вбито ватажка ХАМАС Ісмаїла Ганію.

Пізніше з'ясувалося, що у будівлі, де перебував Ганія, було закладено бомбу. Видання The Telegraph заявило, що резиденцію лідера ХАМАС замінували завербовані Моссадом іранські силовики.

Іран пригрозив, що відповість на вбивство Ганії. За даними CNN, державний секретар США Ентоні Блінкен через Катар надіслав сигнал Ірану, щоб уникнути ескалації на Близькому Сході.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Ірані заарештували понад 20 осіб через вбивство ватажка ХАМАС, - NYT 5.00 5 2
Політика / Світ
04.08.2024 370
Еще материалы раздела «Світ»