НОВИНИ ДНЯ: Шольц виключив постачання далекобійної зброї Україні незалежно від рішень країн НАТО  В Україні найвищий рівень смертності і найнижчий рівень народжуваності у світі – ЦРУ  Вдень без опадів та до +29°С: прогноз погоди по Київщині на 14 вересня  Україну на вихідних накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз  США звинуватили Китай у наданні військової допомоги РФ: наслідки загрожують не лише Україні  Хапайте парасольки: синоптик попередила, де 13 вересня литимуть дощі  У четвер Україні прогнозують короткочасні дощі, місцями грозивсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
11.08.2024 533

Українцям перебудують багатоповерхівки: що буде з квартирами та кого зачепить

В Україні планують здійснити масштабну житлову реформу. Крім того, вперше можуть також провести й модернізацію застарілого житлового фонду. Будинки, які не підлягають ремонту, можуть знести, а на їхньому місці збудують нові.

hrushhovky-nyvky_11.08.24

Однак усі застарілі багатоповерхівки, які можна відремонтувати, буде модернізовано. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Законопроєкт подали ще до великої війни (в грудні 2021-го). А два роки тому, у вересні 2022-го, його ухвалили в першому читанні. В пояснювальній записці йдеться про те, що в Україні 30 380 застарілих будинків. Серед них є навіть порівняно нові будинки: побудовані з 1990-го до 2010-го (ймовірно, через низьку якість будівництва).

"Якщо коротко, то він передбачає реновацію застарілого житла, тобто комплексну реконструкцію. Законопроєкт визначає, що заходами з комплексної реконструкції можуть бути модернізація багатоквартирного будинку в межах кварталу, знесення багатоквартирних будинків із подальшим новим будівництвом об’єктів, реконструкція об’єктів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, розташованих там", – розповіла Шуляк.

Документ передбачає реконструкцію в усіх випадках, коли це можливо. І тільки якщо будинок уже в аварійному стані та відремонтувати його не вдасться, можливе знесення з подальшим будівництвом нового житла.

"Наша мета – провести законопроєкт №6458 через друге читання до кінця поточного року. Але це залежатиме від того, наскільки успішним буде ухвалення рамкового законопроєкту про основні засади житлової політики, оскільки вони, повторюсь, взаємоповʼязані", – каже Шуляк.

Після доопрацювання документа проведуть публічні консультації. Зараз у ЄС за можливості практикується перебудова хрущовок, їхня термомодернізація, надбудова нових поверхів, облагородження малоестетичного фасаду із застосуванням сучасних технологій. Цей шлях може пройти й Україна.

"Але перше, що потрібно буде зробити, – провести аудит і з’ясувати масштаб проблеми по країні з урахуванням воєнних ризиків, а вже потім, розробляючи механізм, шукати оптимальні стимули та важелі і для залучення приватних інвесторів, і для переконання мешканців у доцільності того чи іншого рішення", – каже Шуляк.

Як раніше писав OBOZ.UA, в Україні перерахували вартість квартир. Ціни поступово зростають у всій країні. Ситуація кардинально змінилася.

Оценка материала:

5.00 / 1
Українцям перебудують багатоповерхівки: що буде з квартирами та кого зачепить 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
11.08.2024 533
Еще материалы раздела «Нерухомість»