НОВИНИ ДНЯ: Шольц виключив постачання далекобійної зброї Україні незалежно від рішень країн НАТО  В Україні найвищий рівень смертності і найнижчий рівень народжуваності у світі – ЦРУ  Вдень без опадів та до +29°С: прогноз погоди по Київщині на 14 вересня  Україну на вихідних накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз  США звинуватили Китай у наданні військової допомоги РФ: наслідки загрожують не лише Україні  Хапайте парасольки: синоптик попередила, де 13 вересня литимуть дощі  У четвер Україні прогнозують короткочасні дощі, місцями грозивсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
13.08.2024 772

Шансів отримати квартиру безплатно не лишилось: чим хочуть замінити житлову чергу в Україні

Сотні тисяч громадян десятиліттями стоять у черзі на безкоштовну квартиру від держави. Наразі їхні перспективи отримати житло незначні та майже дорівнюють нулю.

4578c6805e1ac33b-foto-doma-bolshaya-vasylkovskaya-ulycza-129_13.08.24

Аби виправити ситуацію, Верховна Рада має повністю переписати Житловий кодекс. Пише OBOZ.UA. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк ("Слуга народу") "Мінфіну". Вона нагадала, що в квартирній черзі стоїть дуже велика кількість українців.

"У квартирній черзі – 600 тисяч українців. З них 100 тисяч – це сімʼї військовослужбовців та ті, хто живе у аварійному житлі. Але квартири за чергою й до війни отримували дуже незначна кількість українців", – зазначила нардепка.

Тему квартирних черг, на її думку, мають розслідувати журналісти та правоохоронці. "Ми всі знаємо, як використовувалися землі Міноборони, як на території Києва зникали цілі військові містечка, а на їх місці зʼявлялися нові ЖК. Заклади освіти теж не стояли осторонь такої схеми", – нагадала Шуляк.

Вона наголосила, що частина квартир у нових житлових комплексах дійсно йде на розподіл за чергою, але лише одиниці українців отримують безкоштовне житло. Серед іншого це стало однією з причин, з яких в Україні виникла така величезна квартирна черга.

"Люди стоять у черзі по 10−20 років, і сказати, що в них є якась перспектива, мабуть, буде нечесно. Зараз, як на мене, вже час визнати, що старий Житловий кодекс не працює. Потрібно брати найкращі європейські моделі і змінювати житлове законодавство", – закликала Олена Шуляк.

Також Шуляк розповіла про плани перебудувати довгобуди в соціальне житло. Таке житло надаватимуть не у власність, а тимчасово (хоча це теж можливо, якщо так вирішить місцева громада). Тож коли у родини покращиться матеріальний стан, вона з'їде з соціальної квартири, звільнивши місце для іншої.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні термін експлуатації більшості хрущовок або спливає, або вже минув. Для того, щоб продовжувати безпечно експлуатувати такі будинки, необхідно проводити їх реновацію. Ми розбиралися, як в Україні планують ремонтувати хрущовки та коли це може статися.

Оценка материала:

5.00 / 1
Шансів отримати квартиру безплатно не лишилось: чим хочуть замінити житлову чергу в Україні 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
13.08.2024 772
Еще материалы раздела «Нерухомість»