НОВИНИ ДНЯ: Не лише Трамп і Гарріс. Хто ще балотується у президенти США та як може вплинути на вибори  Коли сповільниться наступ росіян на Покровському напрямку: прогноз британської розвідки  Путін назвав "причину трагедії" в Україні  Серпень 2024: як глобальне потепління вплинуло на погоду в Києві  Літо затримається в Україні у вересні, але під кінець першого місяця осені можливі заморозки  Осінь в Україні розпочнеться зі спекотної погоди без опадів  Тривожна кнопка, "привабливі" укриття та три формати. Які правила роботи садочків в Українвсі новини дня
21.08.2024 177

Рада дозволила звільняти від покарання за дезертирство в разі повернення до частини

Верховна Рада ухвалила закон щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за злочини проти встановленого порядку несення або проходження військової служби під час дії воєнного стану.

3j0a1950_id66191_1300x867___kopiya_5c1a027259f887a0a80cd157f2673e5c_650x410_21.08.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на народного депутата Олексія Гончаренка в Telegram. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Якщо підозрюваний у самовільному залишенні частини висловив бажання продовжити службу, його можуть звільнити від кримінальної відповідальності. При чому можна повернутись не тільки до своєї частини, але й до іншої. Звичайно, це за згодою командира", - написав депутат.

Згідно з законом, особа, яка під час дії воєнного стану вперше вчинила кримінальне правопорушення, передбачене статтями 407 (Самовільне залишення військової частини або місця служби), 408 (Дезертирство), може бути звільнена від кримінальної відповідальності.

Для цього потрібно, щоб військовий до закінчення досудового розслідування добровільно заявив слідчому чи прокурору про намір повернутися до військової частини або місця служби для продовження служби.

Механізм звільнення від кримінальної відповідальності військовослужбовців можливий лише за умови надання командиром (начальником) військової частини (установи) письмової згоди на продовження проходження військової служби таким військовослужбовцем.

Обґрунтування документа

Як зазначають автори проекту №11322, згідно статистичних даних, лише упродовж січня-квітня 2024 року зареєстровано 10 584 кримінальних проваджень за статтею 407, та 7 306 проваджень за статтею 408. Загалом у провадженні органів досудового розслідування перебуває майже 19 тис. кримінальних проваджень за скоєння військових кримінальних правопорушень.

Водночас у чинному кримінальному законодавстві відсутні правові підстави для можливості звільнення під час дії воєнного стану військовослужбовців ЗСУ від кримінальної відповідальності за вперше вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтями 407, 408 Кримінального кодексу України та за умови їх щирого каяття та бажання повернутися до проходження військової служби.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон, який надає цивільним особам використовувати трофейну вогнепальну зброю для захисту від збройної агресії РФ за умови, що така зброя буде задекларована.

Оценка материала:

5.00 / 2
Рада дозволила звільняти від покарання за дезертирство в разі повернення до частини 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
21.08.2024 177
Еще колонки: Колонки / Блоги