НОВИНИ ДНЯ: У Білому домі порадили Путіну не втручатися у вибори США  Німеччина з іншими партнерами передасть Україні ще 77 танків Leopard 1A5 та 12 гаубиць  У Байдена намагаються зберегти мільярди доларів допомоги Україні до 30 вересня, - Reuters  Готуються простіше, ніж смажена картопля, а смакують ідеально: рецепт курячих стегенець  Класичне бабине літо з нюансом: яка погода буде в Україні на вихідних  "Мирні переговори" від Путіна: політолог пояснив, чи хочуть у Кремлі закінчити війну в Україні  У Києві стане прохолодніше й незабаром задощить, - синоптикивсі новини дня
Політика
Україна
22.08.2024 363

Заборона РПЦ в Україні: що очікує прихожан УПЦ

Під час голосування у деяких нардепів не спрацювали картки.

efae01e05a94a3266cc0cade70a254da_22.08.24

20 серпня, Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Закон, який у народі називають законом про заборону московської церкви, у другому читанні підтримали 265 нардепів.

За даними парламентарів, закон набирає чинності через 30 днів від дня його опублікування.

"Але окрім одного пункту: згідно з ним, громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ", – повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

В коментарі для ТСН.ua професор-релігієзнавець Олександр Саган, який уже проводив експертизу щодо афілійованості УПЦ, так прокоментував ситуацію: "В найближчій перспективі УПЦ нічого не загрожує. Я оперую даними, які були на початок серпня. Ті заяви, які пролунали – дається 9 місяців на роздуми. Лише через 9 місяців можно буде подавати до суду і почати судові розгляди щодо афілійованості чи неафілійованості тієї чи іншої громади (до РПЦ – Ред.)".

За словами Сагана, в законі, який є необхідним, йдеться про те, що державний орган у справах релігій буде встановлювати організації, які афілійовані з РПЦ, діяльність якої в Україні заборонена.

"Хоча сьогодні на території України діють сотні організацій РПЦ. Йдеться про окуповані території України. Вони сьогодні перереєстровані відповідно до російського законодавства, і деякі напряму підпорядковані очільникові РПЦ. Тому в цьому аспекті закон дуже цікавий і правильний. Після деокупації нам треба буде вирішувати питання про те, що робити з цими організаціями", – каже Саган.

Резюмуючи, експерт зазначає, що певний час тому робилася експертиза щодо належності УПЦ до РПЦ, але тепер виникла необхідність у проведенні нового дослідження.

"Вона буде проводитися відповідно до нового закону. Це залежатиме від волі Держслужби України з етнополітики та свободи совісті. Вона повинна визначити, що зробити покроково", – каже Саган.

Що кажуть в УПЦ

Своєю чергою в УПЦ відкидають звинувачення у приналежності до РПЦ.

"Українська православна церква є самостійною і незалежною. На відміну від інших релігійних організацій, які діють в Україні, абсолютно не повязана з закордонними релігійними центрами. Якщо хтось інтерпретує цей закон як такий, що повязаний з УПЦ, це означає, що він навмисно спекулює та намагається використати цей закон не за змістом", – повідомив у коментарі для ТСН.ua голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Климент.

Картки дали збій

Як з`ясувалося, під час голосування за цей закон у парламенті з незрозумілих причин стався збій у системі, яка рахує голоси. Про це публічно на своїй сторінці у Facebook повідомила народна депутатка Наталія Піпа.

"В сесійній залі підвела система і не спрацювали три картки – моя, Гончаренка Олексія, Іонушаса Сергія. Всі троє написали заяви на врахування", – повідомила Піпа.

Її допис прокоментували трохи більше десятка дописувачів, один з яких запропонував "на такі голосування запрошувати екзорцистів".

Своєю чергою пресслужба СБУ відзвітувала, що від початку повномасштабного вторгнення рф за матеріалами СБУ відкрито кримінальні провадження щодо понад 100 священнослужителів УПЦ (МП), майже 50 із них уже повідомлено про підозру, а 26 отримали судові вироки.

Оценка материала:

5.00 / 2
Заборона РПЦ в Україні: що очікує прихожан УПЦ 5.00 5 2
Політика / Україна
22.08.2024 363
Еще материалы раздела «Україна»