НОВИНИ ДНЯ: Ситуація надзвичайно напружена: військовий назвав, у чому РФ має тотальну перевагу на Сході  Росіяни шоковані через наступ ЗСУ в РФ: у Путіна готують людей до "нової нормальності"  Де буде похолодання та дощ: прогноз погоди в Україні на 23 серпня  Операція на Курщині знищила чотири міфи про Росію – Foreign Policy назвало, які саме  Спалювали авто ЗСУ і готували підпали квартир: СБУ спіймала три групи зловмисників   "Путін переслідує імперський проєкт": у Німеччині оцінили готовність РФ до переговорів  Синоптикиня дала прогноз на День Прапора в Україні і розповіла, коли чекати послаблення спекивсі новини дня
Політика
Україна
23.08.2024 268

Заборона РПЦ в Україні: як це працюватиме і що кажуть нардепи

Шукати російський слід серед релігійних конфесій буде спеціально створена комісія.

3a729cc5483ac21ef6435ae4917eb455_23.08.24

Верховна Рада схвалила законопроєкт про заборону московської церкви. Він набуває чинності за 30 днів після опублікування, хоча є нюанси. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це йдеться у сюжеті кореспондента ТСН Ігоря Бондаренка.

Законопроєкт про заборону Російської православної церкви півтора року із дискусіями та суперечками пролежав у парламенті. Але був ухвалений у другому читанні без обговорення лише за кілька секунд.

За місяць після підписання та оприлюднення закону РПЦ в Україні буде офіційно заборонено. Те саме чекає і на дочірні релігійні організації, підпорядковані московському патріархату. Законодавці дали їм 9 місяців, щоб розірвати всі зв’язки з країною-терористкою.

"РПЦ – це не релігійна організація, це частина терористичного режиму і дуже коректно в законі, який проголосувала ВР, немає жодної заборони українських релігійних організацій. Ми забороняємо дві речі – РПЦ і зв'язок із нею", – каже заступниця голови комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Ідея вигнати "московських попів" з України з’явилася ще у грудні 2022 року. Проти духовної незалежності від Москви виступали депутати від вже забороненої ОПЗЖ, окремі "слуги народу", відомі американські політики та деякі церкви у Європі.

Українська православна церква наполегливо переконує суспільство, що вже не має жодного відношення до Москви, а дії української влади називає "гоніннями". У парламенті погоджуються – виганяють російську нечисть.

"Ми ніколи не забороняли жодну українську церкву, ми заборонили зв'язок з російською так званою церквою, з російською армією, ФСБ і Путіним – це єдина заборона, яка там існує", – каже нардеп Микола Княжицький.

Шукати російський слід серед релігійних конфесій буде спеціально створена комісія. Представники уряду, громадськості та релігієзнавці перевірятимуть церкви і виписуватимуть приписи. Якщо підозрювані у зв’язках з Москвою від своїх покровителів не відмовляються, справу про заборону спрямовують до суду. У церкви забирають державне чи комунальне майно і передають власникам.

"Дуже багато є державного і комунального майна в користуванні, як приклад – Києво-Печерська лавра. Тому це буде значно простіше повернути в управління держави те майно", – каже Євгенія Кравчук.

Поки в УПЦ заявляють про тиск, Служба безпеки України продовжує ловити колаборантів та держзрадників у рясах. Від початку повномасштабного вторгнення викрито понад сто священнослужителів московського патріархату, 25 з них вже сидять за ґратами. Деяких вдалося обміняти на українських захисників.

Оценка материала:

5.00 / 1
Заборона РПЦ в Україні: як це працюватиме і що кажуть нардепи 5.00 5 1
Політика / Україна
23.08.2024 268
Еще материалы раздела «Україна»