НОВИНИ ДНЯ: Атакована авіабаза "Маринівка" - єдиний аеродром РФ з укриттями для літаків, - ЗМІ  Як може завершитися війна Росії проти України: прогноз президента Чехії  Чому переговори з Росією поки що марні: начальник штабу РДК відповів  Лінива лазанья на пательні: швидкий рецепт смачної страви  Нова дата: коли святкуємо Усікновення голови Івана Хрестителя — обведіть число в календарі  23 серпня в Києві буде найпрохолодніший день тижня, попереду - нова хвиля спеки  Путін вже зовсім скоро буде змушений оголосити "таємну" мобілізацію — BILDвсі новини дня
Політика
Україна
23.08.2024 155

Ключову роль у забороні УПЦ МП зіграла СБУ — експерт

Експерт вважає, що рішення Ради ухвалене з урахуванням зібраних Службою доказів.

5a32a6343b38ad90486f32fab4663f81_23.08.24

У рішенні депутатів заборонити УПЦ МП ключову роль зіграла Служба безпеки та її голова Василь Малюк. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це пише політолог, екснардеп Олександр Черненко.

"З початку повномасштабного вторгнення рф за матеріалами СБУ відкрито кримінальні провадження щодо понад 100 представників УПЦ МП, майже 50 із них уже повідомлено про підозру, а 25 отримали судові вироки. При цьому докази СБУ вплинули на суспільну думку: соціологічні опитування демонстрували, що абсолютна більшість виступає за заборону УПЦ МП. Це своєю чергою, певен, змусило депутатів ухвалити відповідне рішення", — акцентує експерт.

"Після того, як Малюк очолив СБУ, вперше за період незалежності Служба почала системно викривати цих поплічників кремля. Нагадаю, що перед голосуванням у першому читанні Малюк звернувся до депутатів з листом, в якому прямо вказував на те, що УПЦ МП є структурним підрозділом РПЦ в Україні", — пише експерт.

Політолог наголошує, що наявні у СБУ кримінальні провадження не мають нічого спільного з тиском на церковне середовище.

"Представники УПЦ МП багато років займалися різноманітною підривною діяльністю. Це був один з головних інструментів впливу з боку рф на значну частину українського суспільства. З початком Великої війни представники УПЦ МП не лише агітували за "русский мир", але й збирали інформацію для ворога, були корегувальниками та навідниками вогню. Найбільш поширені злочини представників УПЦ МП: колабораційна діяльність, державна зрада, пособництво державі-агресору, посягання на територіальну цілісність України", — резюмує експерт.

Нагадаємо вчора Рада ухвалила закон про заборону релігійних організацій, пов'язаних із РФ. Такому рішенню передували результативні безпекові заходи, проведені Службою безпеки в установах УПЦ МП.

Оценка материала:

5.00 / 1
Ключову роль у забороні УПЦ МП зіграла СБУ — експерт 5.00 5 1
Політика / Україна
23.08.2024 155
Еще материалы раздела «Україна»