НОВИНИ ДНЯ: Мобілізація ув’язнених: Жорін розповів деталі про рекрутинг і проблеми  Заборона ЗСУ на удари далекобійними ракетами по РФ нівелює Курську операцію, - Bloomberg  Баклажани по-корейськи на зиму: рецепт від шеф-кухаря  Атакована авіабаза "Маринівка" - єдиний аеродром РФ з укриттями для літаків, - ЗМІ  Як може завершитися війна Росії проти України: прогноз президента Чехії  Чому переговори з Росією поки що марні: начальник штабу РДК відповів  Лінива лазанья на пательні: швидкий рецепт смачної стравивсі новини дня
Політика
Україна
23.08.2024 526

"Нептун" у дії: як українська армія використовує власну далекобійну зброю

Українські ракети "Нептун" активно використовуються для далекобійних ударів по території РФ.

39c8f4eaf42cdfb26efc98cf49692da0_23.08.24

Українська армія активно застосовує ракетний комплекс "Нептун" для далекобійних ударів по території Росії. Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, у ніч проти 21 серпня було завдано удару по зенітному ракетному комплексу С-300 поблизу населеного пункту Новошахтинськ у Ростовській області РФ, що розташований на відстані 160 км від лінії фронту. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це інформує видання Defence Express.

У формулюванні повідомлення є прямий натяк на те, який саме засіб був використаний для удару, бо зазначено, що удар завдавався підрозділами Військово-Морських Сил Збройних сил України у взаємодії з іншими складовими Сил оборони. А єдина відома зброя у розпорядженні ВМСУ із такою дальністю — "Нептун", який вже використовувався для ураження російських ЗРК у поки окупованому Криму 2023 року.

Офіційно ця ракета була задіяна для ураження захопленого великого десантного корабля "Костянтин Ольшанський" в окупованому Севастополі 24 березня цього року. Також, за офіційним повідомленням Генштабу від 31 травня цього року, декілька ракет "Нептун" уразили нафтовий термінал в районі порту "Кавказ" на російському березі Керченської протоки.

"Тобто українське військо достатньо активно використовує "Нептун" для ураження різноманітних цілей, а сама ракета дозволяє реалізувати доволі складні удари. Наприклад, навіть для атаки по С-300 під Новошахтинськом необхідно було подолати насичену протиповітряними засобами прифронтову зону та за складним маршрутом облетіти позиції ППО на окупованій території", — кажуть в Defence Express.

Мету ж цього удару також цілком можливо припустити. Річ в тому, що саме у районі цього міста розташований нафтопереробний завод. Він, до речі, став першою мішенню для ударів України далекобійними дронами ще у червні 2022 року. Тобто йдеться про створення коридору для ударних БПЛА.

Зазначимо, що наразі немає офіційної інформації щодо модернізації "Нептуна" для ураження наземних цілей. Але перетворення протикорабельної ракети на такий засіб більш ніж складне завдання. Бо воно вимагає встановлення систем огинання рельєфу місцевості, систем навігації типу TERCOM та DSMAC, які дозволяють орієнтуватися без супутникової навігації, а також дуже чутливих головок самонаведення.

Нагадаємо, уперше ВМС ЗСУ вдарили ракетами вітчизняного виробництва "Нептун" по фрегату "Адмірал Ессен", коли він підійшов дуже близько до українського узбережжя.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Нептун" у дії: як українська армія використовує власну далекобійну зброю 5.00 5 2
Політика / Україна
23.08.2024 526
Еще материалы раздела «Україна»