НОВИНИ ДНЯ: У Білому домі порадили Путіну не втручатися у вибори США  Німеччина з іншими партнерами передасть Україні ще 77 танків Leopard 1A5 та 12 гаубиць  У Байдена намагаються зберегти мільярди доларів допомоги Україні до 30 вересня, - Reuters  Готуються простіше, ніж смажена картопля, а смакують ідеально: рецепт курячих стегенець  Класичне бабине літо з нюансом: яка погода буде в Україні на вихідних  "Мирні переговори" від Путіна: політолог пояснив, чи хочуть у Кремлі закінчити війну в Україні  У Києві стане прохолодніше й незабаром задощить, - синоптикивсі новини дня
24.08.2024 215

Україна відновлює експорт електроенергії, але є умова

Ситуація зі світлом покращилась і в українській енергосистемі з'явився профіцит потужності. Для розв'язання даного питання буде відновлено експорт електроенергії.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на "Укренерго". Про це повідомляють Контракти.UA.

"Відучора в Україні почала спадати спека, і на ранок п’ятниці - суттєво знизилось споживання. Крім того, з планового ремонту вийшов енергоблок однієї з атомних електростанцій. Це зумовлює профіцит потужності в українській енергосистемі у денні години, коли активно працюють сонячні електростанції", - пояснили в компанії.

За даними "Укренерго", задля уникнення аварій, енергосистема має працювати збалансовано - кількість виробленої енергії в кожну хвилину має відповідати кількості спожитої.

А це означає, що необхідно розв'язати проблему з профіцитом. Для його подолання може бути два способи:

  • обмеження генерації українських сонячних електростанцій;
  • відновлення експорту електроенергії в денні години.

В компанії зауважили, що враховуючи економічну недоцільність обмеження роботи СЕС, починаючи з 25 серпня Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн.

"Вже завтра буде проведений аукціон на доступ до міждержавних перетинів у напрямках Румунії, Угорщини та Молдови. Це дозволить уникнути обмежень для українських виробників електроенергії", - наголосили в "Укренерго".

Водночас в компанії підкреслили, що експорт буде відбуватись виключно в період профіциту - під час активної роботи сонячних електростанцій.

"У періоди максимального споживання, коли потужності в енергосистемі недостатньо, експорт електроенергії з України здійснюватися не буде", - пояснили в "Укренерго".

Відключення світла в Україні

Нагадаємо, що навесні цього року через постійні удари Російської Федерації по українських енергооб'єктах Україні довелось ввести графіки відключення світла.

Протягом кількох місяців електрики обмежували енергоенергію по всій території України. Варто зазначити, що влітку, через аномальну спеку ситуація в мережі погіршилась, адже значно зросло споживання.

Однак минулого місяця ситуація дещо покращилась і українці деякий час проведи без відключень світла. Проте після тривалої перерви цього тижня знову почали вимикати електроенергію. Причиною став дефіцит в енергосистемі через повернення спеки.

Проте відключення були не тривалими та застосовувались лише в години найбільшого споживання. Водночас останні дні світло українцям вже не вимикали.

Варто зауважити, що сьогодні достроково з планового ремонту вийшов атомний блок, який значною мірою посприяв покращенню ситуації в енергосистемі України.

Оценка материала:

5.00 / 1
Україна відновлює експорт електроенергії, але є умова 5.00 5 1
Колонки / Колонки / Блоги
24.08.2024 215
Еще колонки: Колонки / Блоги