НОВИНИ ДНЯ: Частину областей накриє спека +36 градусів: де температура різко зросте  Росіяни не сприймають Україну як незалежну державу: у цьому переконані 76% опитаних українців  Плавання, легка атлетика і волейбол: повний список учасників Паралімпіади-2024 від України  В Україні у неділю без опадів, удень до +37°  Україна та Індія погодили чотири документи про співпрацю, - Зеленський  Заплутана система командування та логістичні проблеми: чому Росія не перекидає війська на Курщину  У Зеленського пояснили, чому візит Моді до Києва має велике значеннявсі новини дня
Політика
Україна
24.08.2024 310

Проблема для вертольотів РФ: у Defense Express оцінили вікно можливостей для українських зенітних FPV-дронів

У ворога фактично немає засобів протидії нашій зброї.

9669bef2a76f1f51feebe9e151782998_24.08.24

Росіяни бідкаються, що українські зенітні FPV-дрони тепер уражають більше вертольотів, ніж зенітні ракети. Ворожий льотний склад регулярно отримує догани за енергійне маневрування під час атак, а причина цього – спроби зберегти ресурси машин. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це пише Defense Express.

Деталі

Йдеться і про встановлення на російські вертольоти комплексів РЕБ, які активно використовуються наземними підрозділами.

"Як виявилося, цим завданням у РФ наразі займаються лише на рівні "ентузіастів", які "колхозять" свої вироби на машини на власний ризик. Централізовано, з залученням відповідних наукових і виробничих потужностей у РФ цією темою ніхто не займається", – зазначають у Defense Express.

Річ у тім, що наявні на російських вертольотах засоби призначені для протидії та попередження про загрозу від зенітних ракет і ракет "повітря-повітря", наприклад, комплекс Л-370 "Витебск":

  • попереджає екіпаж вертольота про опромінення РЛС або лазером
  • фіксує запуск і наближення ракет
  • випускає теплові пастки та диполі для протидії тепловим і протирадіолокаційним головкам самонаведення ракет

Втім, треба розуміти: все це безсиле проти FPV-дронів. Зважаючи на ці факти, для українських зенітних FPV-дронів дійсно з'явилося доволі цікаве вікно можливостей:

"Бо саморобні комплекси РЕБ для літальних апаратів, особливо для вертольотів і, тим більше, особливо для Ка-52 з їх рівнем вібрації – це доволі окрема й цікава тема. Окрім того, сам вертоліт має цілу низку радіосистем, які цілком можуть почати конфліктувати з саморобними комплексами РЕБ".

На переконання аналітиків, поява заводських засобів російського виробництва може зайняти доволі тривалий час. Ба більше, йдеться про РЕБ, який може конфліктувати з власними радіоелектронними системами носія.

А враховуючи вартість і складність цілі, цілком логічно, що зенітні FPV-дрони можуть відрізнятися використанням дорожчих комплектувальних та оснащенням. А тому, наприклад, встановлення на них машинного зору, який нівелює РЕБ, є доцільним і логічним рішенням. Тому й розробки будь-яких засобів боротьби в радіоспектрі можуть виявитися безпорадними.

"Наразі зенітні FPV-дрони цілком можуть стати доволі ефективним засобом протидії вертольотам. Особливо враховуючи появу зразків, які можуть розганятися вже до 260 км/год. Хоча для того, щоб ефективно наздогнати ворожий вертоліт, треба збільшувати швидкість, бо для Ка-52 ті самі 260 км/год –​​​​​​​ крейсерська швидкість за максимально допустимої у 310 км/год. Водночас і такий параметр означає можливість результативного перехоплення на зустрічних курсах", підсумували у виданні.

Нагадаємо, українські безпілотники продовжують атаки на авіабазу "Оленья" в Мурманській області Росії. Ці удари тривають уже четвертий день поспіль, що призводить до постійної евакуації особового складу з військового містечка.

Оценка материала:

4.67 / 3
Проблема для вертольотів РФ: у Defense Express оцінили вікно можливостей для українських зенітних FPV-дронів 4.67 5 3
Політика / Україна
24.08.2024 310
Еще материалы раздела «Україна»