НОВИНИ ДНЯ: Страх і сумніви Заходу. Чому Україні не дають "далекобійність" для ударів по Росії  Коли до України прийде осіннє похолодання: прогноз   Осінь в Україні розпочнеться зі спекотної погоди без опадів  Якою погодою завершиться літо: прогноз на 31 серпня  Нідерланди не обмежують використання Україною винищувачів F-16, - командувач армії  Напередодні вихідних Київ розігріє до +32°  Спека в Україні не припиняється: де 30 серпня буде найгарячіше всі новини дня
30.08.2024 141

Салліван зустрівся з Сі Цзіньпіном, серед обговорених питань була війна в Україні

29 серпня, відбулась зустріч радника президента Сполучених Штатів Америки (США) з питань національної безпеки Джейка Саллівана та лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Серед обговорених питань була повномасштабна війна на території України.

4_7985d08ffc86a2352326c36dc59752fe_650x410_30.08.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Білий дім. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як пояснили у Білому досі, зустріч була частиною зусиль, що спрямовані на підтримку каналів комунікацій й відповідальне управління відносинами між США і Китайською Народною Республікою (КНР).

Серед обговорених питань:

  • подальше виконання зобов'язань, взятих головою Білого дому Джо Байденом та Сі Цзіньпіном під час саміту у Вудсайді в листопаді 2023 року. Мова йде про боротьбу з наркотиками, комунікації між військовими, а також штучний інтелект;
  • повномасштабна війна між Російською Федерацією (РФ) та Україною;
  • Південно-Китайського моря.

Зокрема сторони обговорили планування телефонної розмови між президентом Байденом і президентом Сі найближчими тижнями.

Що кажуть у Китаї

Зустріч між Салліваном та Сі Цзіньпіном відбулась у Пекіні. Останній заявив, що перед обличчям мінливої міжнародної ситуації країнам необхідно об'єднуватись та співпрацювати.

"Сі підкреслив, що, маючи справу з двома великими державами, перш за все, необхідно встановити правильне стратегічне пізнання, і, перш за все, відповісти на загальне питання, чи є Китай і США суперниками або партнерами", - пише Міністерство закордонних справ Китаю.

Голова КНР додав, що політика Китаю щодо США залишається послідовною, втім, Пекін зберігає прихильність до здорового розвитку відносин й взаємної поваги, щоб продовжувати "традиційну дружбу між народами".

Відносини США та Китаю

Відносини між США та Китаєм значно загострилися у порівнянні із початком минулого десятиліття. У 2019 році вони погіршилися через торговельну війну, яку ініціював тодішній президент США Дональд Трамп. Пандемія COVID-19 ще більше ускладнила відносини, оскільки США звинуватили Китай у неналежному реагуванні на спалах вірусу.

Слід зазначити, що у відповідь на розширення ядерних можливостей Китаю президент США Джо Байден нещодавно затвердив і посилив нову ядерну стратегію Штатів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Салліван зустрівся з Сі Цзіньпіном, серед обговорених питань була війна в Україні 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
30.08.2024 141
Еще колонки: Колонки / Блоги