НОВИНИ ДНЯ: Страх і сумніви Заходу. Чому Україні не дають "далекобійність" для ударів по Росії  Коли до України прийде осіннє похолодання: прогноз   Осінь в Україні розпочнеться зі спекотної погоди без опадів  Якою погодою завершиться літо: прогноз на 31 серпня  Нідерланди не обмежують використання Україною винищувачів F-16, - командувач армії  Напередодні вихідних Київ розігріє до +32°  Спека в Україні не припиняється: де 30 серпня буде найгарячіше всі новини дня
Політика
Європа
31.08.2024 190

Історичні претензії: Кулеба в Польщі згадав про примусову депортацію українців

Україна просить вшанувати пам'ять українців.

d0e0fd1fe17489b3567930b5da585f94_31.08.24

Під час візиту до Польщі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у відповідь на запитання стосовно Волинської трагедії 1943 року згадав про примусове виселення українців під час операції “Вісла” після Другої світової війни. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це повідомляє польське видання Rzeczpospolita.

У польському місті Ольштині на панельній дискусії “Польща майбутнього”, на якій був присутній також очільник польського МЗС Радослав Сікорський, йшлося, серед іншого, про те, як обидві країни можуть знизити напруженість щодо історичних претензій.

Дмитра Кулебу, зокрема, запитали, коли Україна дозволить польським фахівцям провести ексгумацію тіл загиблих поляків під час Волинської трагедії 1943 року. На це український міністр відповів згадкою про операцію “Вісла”, під час якої було депортовано українців.

“Чи знаєте ви, що всі ці українці були примусово переселені з українських територій на проживання до різних місць Польщі, в тому числі і до Ольштина? Якби ми, політики, почали копатися в історії, якість розмови була б зовсім іншою. Ми могли б повернутися вглиб історії і почати згадувати все те погане, що поляки робили українцям, а українці — полякам. Тому давайте залишимо ці речі історикам”, — наголосив очільник українського МЗС.

Водночас він зазначив, що не існує жодних проблем з ексгумацією загиблих поляків, але Україна просить також вшанувати пам'ять українців.

Радослав Сікорський своєю чергою закликав думати більше про майбутні польсько-українські відносини, ніж про історичні претензії.

“Можна перейматися тим, що сусіди зробили одне одному в минулому, а можна думати про те, як запобігти подібним ситуаціям у майбутньому та як боротися зі спільним ворогом”, — наголосив він.

Раніше заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський заявив, що без розв'язання питання ексгумації жертв Волинської трагедії Україна не зможе вступити до ЄС.

Нагадаємо, Сейм Польщі схвалив резолюцію про Волинську трагедію, де вимагає визнання провини українцями.

Оценка материала:

5.00 / 2
Історичні претензії: Кулеба в Польщі згадав про примусову депортацію українців 5.00 5 2
Політика / Європа
31.08.2024 190
Еще материалы раздела «Європа»