НОВИНИ ДНЯ: Війна може бути припинена "з дня на день": президент Чехії зробив гучну заяву щодо ударів по РФ  Росії стало складніше розраховуватися з Китаєм через затримки та великі комісії, - Reuters  Захід самостримується з допомогою Україні через побоювання ескалації з боку РФ, - генерал Ходжес  Названо точну дату, коли у Києві пройде довгоочікуваний дощ   Тривожна кнопка, "привабливі" укриття та три формати. Які правила роботи садочків в Україн  Повітряні сили показали, як льотчик Karaya нищить переправи у Курській області  Як почнеться осінь в Україні: прогноз погоди на 1 вереснявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
01.09.2024 117

Тривожна кнопка, "привабливі" укриття та три формати. Які правила роботи садочків в Україн

Міністерство освіти і науки України опублікувало оновлені рекомендації щодо організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти на 2024/2025 навчальний рік. Цей документ надає важливі настанови для забезпечення безпеки та якості освіти в умовах воєнного стану.

_bomboshovishche_ditsadok_kiyiv_gettyimages_1249915102_e53411e4f6573398696b39285e23031e_650x410_01.09.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на документ. Про це повідомляють Контракти.UA.

Основними пріоритетами МОН визначило:

  • Гарантування безпеки освітнього середовища,
  • Доступність та якість освіти,
  • Формати освітнього процесу,
  • Психолого-педагогічна підтримка.

Документ містить детальні вказівки щодо облаштування укриттів у дитсадочках. Одним із головних нововведень стало те, що кожен заклад має бути обладнаний тривожною кнопкою, системою загального оповіщення та іншими елементами безпеки.

Зміни до очного формату були необхідні, оскільки МОН визначив його як основним для функціонування дитсадків. Однак у рекомендаціях наголошується на тому, що у випадку несприятливої безпекової ситуації в регіоні, дітей можуть перевести на дистанційний чи змішаний формат навчання. Відповідні рішення будуть приймати керівники ОВА та МВА, а також засновники закладів дошкільної освіти.

"Однією з головних вимог до організації відвідування ЗДО в очному форматі є облаштування укриттів відповідно до потреб дітей дошкільного віку та чинного законодавства", - зазначено у документі.

Шлях до кожного укриття має містити вказівники. Також працівники таких закладів мають розміщувати відповідні інформаційні борди із планом дій у разі повітряної тривоги. Примітно, що доступ до укриттів дитсадків та інших закладів дошкільної освіти може бути виключно у співробітників та дітей, які там навчаються.

Укриття мають бути "візуально привабливими" для дітей. У рекомендаціях вказується, що вони не мають викликати в них відчуття покарання, страху, незахищеності. Також в укриттях психолог має працювати із дітьми заради підтримки їх емоційно-психологічного стану.

Наголошується на необхідності проведення курсів з надання першої домедичної допомоги для працівників.

"Персонал має бути навчений реагувати на надзвичайні ситуації, включаючи надання першої домедичної допомоги", - йдеться у документі.

У ньому є норми щодо організації навчального процесу у разі необхідності змішаного та дистанційного форматів.

Змішаний формат

Під час нього можуть бути створені групи короткотривалого перебування. Вони формуються за запитом батьків і можуть функціонувати від 2 до 4 годин щоденно або 2–3 рази на тиждень. Їх робота може бути організована безпосередньо в укриттях.

Дистанційний формат

"У тих випадках, коли заклад розташований на території потенційної небезпеки, але не має можливості облаштувати укриття, перевага надається дистанційній формі освіти", - йдеться у документі.

Зазначається, що під час такого формату необхідно забезпечення батьків не тільки інформаційною та ресурсною підтримкою, але й надавати дієві практичні консультації. Педагоги та психологи мають надавати батькам зворотний зв'язок та чіткі роз’яснення щодо їхніх дій не тільки в екстремальних ситуаціях, але й у повсякденному житті.

Заклад має надавати батькам інформацію про навчально-методичне забезпечення, освітні заходи, консультації тощо.

Керівництво кожного закладу дошкільної освіти має піклуватися про емоційно-психолоічний стан дітей і педагогів. У дитсадках будуть вводитись спеціальні алгоритми роботи із дітьми з родин ВПО та військовослужбовців.

Новий навчальний рік 2024/2025

Раніше ми повідомляли, що головним форматом надання дошкільної освіти в Україні буде очний. Однак заклади мають дотримуватися всіх заходів безпеки, оскільки Росія подовжує обстрілювати Україну.

У школах також були введені свої зміни на новий навчальний рік. Наприклад, у Києві керівництво закладів мають облаштувати укриття з доступом до інтернету, відеонаглядом. Також у школах з'являються тривожні кнопки.

Оценка материала:

5.00 / 2
Тривожна кнопка, "привабливі" укриття та три формати. Які правила роботи садочків в Україн 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
01.09.2024 117
Еще материалы раздела «Суспільство»