НОВИНИ ДНЯ: Очільник МЗС Чехії попередив Європу про війну з Путіним  Баклажани з квасолею на зиму: простий та смачний рецепт закуски  Міжнародні та державні свята у вересні 2024 року: чи будуть в українців додаткові вихідні  Погода на місяць: чи будуть у вересні спека й затяжні зливи, і чи можливі заморозки та сніг  Росіянам буде не до наступу на Покровськ: експерт вказав на слабке місце окупантів  Хрумкі баклажани в паніруванні: рецепт смачної закуски  Літо затримається в Україні у вересні, але під кінець першого місяця осені можливі заморозкивсі новини дня
Політика
Європа
01.09.2024 640

Макрон пояснив, чому дав французьке громадянство власнику Telegram Дурову

Президент Франції Еммануель Макрон взяв на себе повну відповідальність за надання генеральному директору Telegram росіянину Павлу Дурову французького громадянства, хоча раніше речник президента заявляв, що це було рішення міністерства закордонних справ.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Politico. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Я дав французьке громадянство пану Дурову, який вивчив французьку, як я дав пану [Евану] Шпігелю, американському підприємцю, як я дав громадянство деяким спортсменам і артистам, і я думаю, що це те, що дуже добре для нашої країни, і я продовжуватиму це робити", – сказав Макрон під час візиту до столиці Сербії Белграда.

Видання пише, що у понеділок речник президента Франції повідомив йому, що запит про надання громадянства Дурову було зроблено міністерством закордонних справ. Міністерство закордонних справ заявило, що "не повідомляє про індивідуальні процедури отримання громадянства".

Офіційні документи показують, що Дуров отримав французьке громадянство у 2021 році. У публікації Le Monde минулого року було підкреслено відсутність прозорості навколо цього питання.

Макрон також відкинув повідомлення про те, що він нібито планував зустрітися з Дуровим.

"Я не дзвонив і не планував зустрічатися з паном Дуровим ні в кінці минулого тижня, ні в наступні дні", — сказав Макрон журналістам.

Він також заперечив, що раніше знав про плани Дурова поїхати до Франції до того, як його заарештували в паризькому аеропорту Ле Бурже в суботу ввечері після прибуття з Азербайджану.

Нагадаємо, Дурова затримали в аеропорту Ле-Бурже у передмісті Парижа ввечері 24 серпня.

Його звинувачують у тероризмі, наркоторгівлі, шахрайстві, відмиванні грошей, продажі краденого й сексуальних злочинах проти дітей, а також у тому, що він не модерував сервіс і не працював зі слідством. Дурову може загрожувати до 20 років ув'язнення.

У Telegram спростувують звинувачення заявляючи, що компанія працює у правовому полі ЄС.

29 серпня Дурова звільнили під заставу в 5 мільйонів євро, йому заборонено залишати Францію, поки триває розслідування. Крім того, він зобов'язаний пройти перевірку в поліції.

Про те, що відомо про арешт Дурова у Франції і що буде з Telegram, - читайте в матеріалі РБК-Україна.

Оценка материала:

5.00 / 2
Макрон пояснив, чому дав французьке громадянство власнику Telegram Дурову 5.00 5 2
Політика / Європа
01.09.2024 640
Еще материалы раздела «Європа»