НОВИНИ ДНЯ: Наступ ЗСУ на Курщині підірвав рейтинги Путіна – ISW  Удари по Росії – рішення Байдена досі немає: чому Захід боїться Путіна  Зеленський закликав Захід дати дозвіл на далекобійність: не можна затягувати  Літо затримається в Україні у вересні, але під кінець першого місяця осені можливі заморозки  Осінь в Україні розпочнеться зі спекотної погоди без опадів  Тривожна кнопка, "привабливі" укриття та три формати. Які правила роботи садочків в Україн  Коли до України прийде осіннє похолодання: прогноз всі новини дня
Політика
Світ
02.09.2024 1938

Путін у Монголії. Експерт пояснив, що чекає країну за ігнорування ордера на арешт

Відмова від арешту міжнародного злочинця Володимира Путіна матиме негативні наслідки для Монголії. Але навіть у разі арешту його буде неможливо вивезти до Гааги.

_putin_gettyimages_1245493551_96c47b2c997a6348cb49d94aafa5ccfe_650x410_02.9.24

Про це у коментарі Youtube-каналу РБК-Україна заявив політик, дипломат, історик Роман Безсмертний. Про це повідомляють Контракти.UA.

За його словами, треба дивитися на історичний підтекст, оскільки цей візит пов'язаний з результатами бойових дій на озері Хасан і Халкін-Голі.

"Ми пам'ятаємо, тоді вони завершені були у вересневих числах і одна, і друга битви. І це якби Монголія обставляє візитом вождя, фюрера московського. Хоча, яке відношення має тодішній Радянський Союз до нинішньої Росії. Якщо говорити про правдивий контекст, то насправді Радянський Союз там показав свою повну небоєздатність", - сказав Безсмерний.

Він наголосив, що у відповідності до Римського статуту і у відповідності до рішення МКС і видачі прокурором відповідної санкції на арешт Путіна Монголія зобов'язана вчинити такий акт, але в нинішній ситуації це монгольським керівництвом ігнорується.

"Які це санкції може мати? Безумовно, це вдарить по авторитету МКС, це говорить про нездатність міжнародної системи виконати навіть ті рішення, які вона сама народжує, це призведе до ускладнення відносин між МКС і Монголією. Зовсім недавно до складу МКС було добавлено представника від Монголії. Не виключено, що буде поставлено питання виключення і представника і Монголії зі складу підписантів і тих, хто ратифікував Римський статут", - вважає експерт.

Він наголосив, що ігнорування Монголією вимог, під якими вона підписалась, це ще один із кроків руйнування міжнародного порядку.

Відповідачи на питання, що може трапитися у разі арешту Путіна, експерт нагадав, що Монголія перебуває в оточенні - з одного боку Китай, з іншого Росія. "Давайте уявляємо варіант (що затримали, - ред.) - питання, а як його далі транспортувати? Через Китай - не пустять, через Росію - тим більше, третього шляху немає, підземного не придумали", - сказав Безсмерний.

Нагадаємо, візит Путіна до Монголії це його перша його поїздка до країни-члена Міжнародного кримінального суду (МКС) відтоді, як було видано ордер на арешт.

За даними джерел Bloomberg, Путін отримав запевнення, що його не буде заарештовано в Монголії за ордером МКС.

Оценка материала:

5.00 / 3
Путін у Монголії. Експерт пояснив, що чекає країну за ігнорування ордера на арешт 5.00 5 3
Політика / Світ
02.09.2024 1938
Еще материалы раздела «Світ»