НОВИНИ ДНЯ: У Франції обрали нового прем'єр-міністра: що про нього відомо  Зеленський зізнався, чи попереджав Байдена про Курську операцію  "Вже повіває свіжим повітрям": синоптикиня прогнозує до +12° в Україні  Держдеп відповів на погрози Лаврова порадою вивести війська з України  Шольц анонсував передачу Україні ще 17 систем ППО IRIS-T  У Путіна зробили нову заяву про війну та діалог  В Україні у п'ятницю переважно без опадів, до +28°всі новини дня
Політика
Світ
05.09.2024 248

США порадили Монголії у розмовах з Путіним підкреслювати свою підтримку суверенітету України

У Держдепартаменті США розуміють становище "між двома великими сусідами", в якому опинилася Монголія. Проте закликали Улан-Батор у спілкуванні з Росією підкреслювати свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

_miller_matt_miller_gettyimages_1257319540_eb2abe579dc226ade9cd8a512378dfb2_650x410_05.09.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву речника Держдепу Метью Міллера, яку цитує Укрінформ. Про це повідомляють Контракти.UA.

Міллер сказав, що, на думку США, країни не повинні надавати російському диктатору Володимиру Путіну платформу для просування його агресивної війни проти України. США очікують, що Монголія дотримуватиметься своїх зобов’язань "та надалі підтримуватиме принципи Статуту ООН, в тому числі щодо суверенітету й територіальної цілісності".

Водночас представник Держдепу висловив розуміння, в якому становищі опинилася сама Монголія – "набагато менша країна, розташована між двома великими сусідами", Росією й Китаєм. Міллер запевнив, що США продовжать підтримувати Монголію, проте важливо, аби ця країна дотримувалася міжнародних зобов’язань.

"І важливо, щоби в той час, як вони спілкуються з Росією, вони чітко підкреслювали свою підтримку територіальної цілісності й суверенітету України",- сказав Міллер.

Путін у Монголії

Російський диктатор 2 вересня розпочав свій офіційний візит у Монголію.

Улан-Батор, попри ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) відмовився виконувати його рішення про арешт Путіна у рамках справи про незаконну депортацію дітей з території України. Свою позицію влада Монголії пояснила залежністю країни від російських енергопродуктів. У заяві не згадується підтримка Монголією територіальної цілісності України.

Члени Європейського парламенту закликають високого представника ЄС Жозепа Борреля відреагувати на поведінку Монголії, якщо країна не заарештує Путіна за ордером МКС.

Представники російської влади вважають, що Улан-Батор "послав" і МКС, і ЄС.

Оценка материала:

5.00 / 2
США порадили Монголії у розмовах з Путіним підкреслювати свою підтримку суверенітету України 5.00 5 2
Політика / Світ
05.09.2024 248
Еще материалы раздела «Світ»