НОВИНИ ДНЯ: Шольц анонсував передачу Україні ще 17 систем ППО IRIS-T  У Путіна зробили нову заяву про війну та діалог  В Україні у п'ятницю переважно без опадів, до +28°  Україна наближається до дозволу на глибокі удари по РФ західною зброєю, - експерт  В Україні необхідна тотальна мілітаризація суспільства – Жорін  До України прийшло бабине літо: прогноз погоди на п'ятницю, 6 вересня   Кім Чен Ин стратив декілька десятків чиновників через повінь в КНДРвсі новини дня
Політика
Європа
06.09.2024 112

Експерт назвав причини таємних поставок Румунією зброї в Україну

Румунія постачає Україні зброю непублічно. Це робиться, щоб уникнути російських шпигунів та зменшити політичні наслідки від поставок.

_prapor_more_gettyimages_1178647480_1331a4c61012f7303a8d11e67d6534fe_650x41006.09.24

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Не тільки Patriot. Як Румунія непублічно допомагає Україні". Про це повідомляють Контракти.UA.

"Рішення про непублічність було прийнято з практичних міркувань, щоб не дозволити російським спецслужбам збирати занадто багато інформації з відкритих джерел, але також не дозволити використання такого роду даних у триваючій російській гібридній війні", - пояснює в коментарі РБК-Україна експерт-міжнародник з Румунії Міхай Ісак.

Інша причина в тому, що правляча коаліція не хотіла давати приводів для критики проросійським партіям в Румунії, йдеться в матеріалі.

Румунія від самого початку великої війни надавала військову допомогу Україні, але робила це непублічно. Розвідка за відкритими джерелами фіксувала на полі бою румунські бронетранспортери TAB-71 чи реактивні системи залпового вогню APR-40. Однак офіційно Бухарест про це мовчав і підтвердив лише в травні цього року, перед зустріччю президента Румунії Клауса Йоханніса з його американським візаві Джо Байденом.

Румунія поставила Україні не лише TAB-71 чи APR-40, а й також гаубиці, снаряди калібрів 122-мм та 152-мм, гранатомети, кулемети ДШК та багато чого іншого.

Нагадаємо, парламент Румунії схвалив законопроект, який передбачає надання Україні системи Patriot. Румунія вирішила надати Україні одну з двох своїх діючих батарей Patriot. Умовою постачання є зобов'язання союзників надати Румунії іншу систему.

Румунія ще у 2017 році підписала контракт на 4 млрд доларів на покупку Patriot. Вона вже отримала чотири батареї, дві з них було введено в експлуатацію.

Оценка материала:

5.00 / 1
Експерт назвав причини таємних поставок Румунією зброї в Україну 5.00 5 1
Політика / Європа
06.09.2024 112
Еще материалы раздела «Європа»