НОВИНИ ДНЯ: У Франції обрали нового прем'єр-міністра: що про нього відомо  Зеленський зізнався, чи попереджав Байдена про Курську операцію  "Вже повіває свіжим повітрям": синоптикиня прогнозує до +12° в Україні  Держдеп відповів на погрози Лаврова порадою вивести війська з України  Шольц анонсував передачу Україні ще 17 систем ППО IRIS-T  У Путіна зробили нову заяву про війну та діалог  В Україні у п'ятницю переважно без опадів, до +28°всі новини дня
Політика
Україна
06.09.2024 117

Військовослужбовці зможуть обирати, хто отримає кошти у випадку їх полону, або зникнення безвісти

Українські військовослужбовці зможуть самостійно обирати, хто саме отримуватиме їхні виплати на випадок потрапляння у полон.

_rada_vru_golosuvannya_facebook_com_lunchenkovaleriy_965c6694ef55485f817e975187e68d83_650x410_06.09.24

Про це повідомила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк, пише РБК-Україна з посиланням на її виступ. Про це повідомляють Контракти.UA.

Наразі у законодавстві цей момент неврегульований, тому в результаті численних звернень військовослужбовців, які прагнуть мати контроль над тим, хто отримає фінансову підтримку у випадку певних ситуацій, цю законодавчу норму вирішили змінити.

За її словами, документ вносить зміни до статті 9 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

"Цей законопроєкт ініційовано Урядом на прохання самих військовослужбовців, які прагнуть мати контроль над тим, хто отримає фінансову підтримку у випадку певних ситуацій. Тому ми мусили відреагувати", - пояснила нардепка.

Відтепер військовослужбовці мають право самостійно визначити одержувача грошового забезпечення у разі, якщо вони потраплять у полон або зникнуть безвісти. Тобто, йдеться про дотримання особистих побажань військовослужбовців. Раніше виплати здійснювалися виключно членам сім’ї за жорстко визначеним порядком - спочатку дружина або чоловік військовослужбовця, у разі їх відсутності – неповнолітні діти та їхні опікуни.

А якщо немає і їх, то тільки потім батьки, брати і сестри рівними частинами. А у разі загибелі військовослужбовця або оголошення його судом померлим, невиплачені суми грошового забезпечення включаються до складу спадщини. Втім, відтепер отримувачем забезпечення зможе бути особа, яку самостійно обере військовий і зазначить у відповідному особистому розпорядженні.

"Ми прагнемо забезпечити наших захисників найсучаснішою зброєю і технікою, засобами індивідуального захисту, перейти на натівські стандарти в озброєнні, командуванні, логістиці. Але жодна надсучасна техніка не працюватиме на полі бою без людини, яка відчуває за собою опору, маєпідтримку та повагу усього суспільства. Тому саме він та його майбутнє є нашим пріоритетом", – підсумувала Шуляк.

Оценка материала:

5.00 / 2
Військовослужбовці зможуть обирати, хто отримає кошти у випадку їх полону, або зникнення безвісти 5.00 5 2
Політика / Україна
06.09.2024 117
Еще материалы раздела «Україна»