НОВИНИ ДНЯ: Атака на Полтаву: Зеленський розповів, як сталася трагедія  Монголія поважає Путіна більше, ніж міжнародне право, - Зеленський  Ці два продукти псують смак і структуру м'ясних котлет: у жодному разі їх не додавайте  Зеленський повідомив, що з мобілізацією в Україні зараз  ССО розгромили російську колону на Курщині: який результат   Зеленський повідомив, коли Україна підготує детальний план закінчення війни  Солодкі мариновані помідори з перцем на зиму: смачний рецептвсі новини дня
Політика
Світ
06.09.2024 199

У намаганні уникнути західних санкцій Росія покладається на кілька країн, - ISW

Росія покладається на кілька країн у рамках своїх зусиль щодо ухилення від західних санкцій. Серед них - Індія, Сербія та Китайська Народна Республіка.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW). Про це повідомляють Контракти.UA.

Інститут згадує публікацію Financial Times від 4 вересня про те, що Міністерство промисловості і торгівлі Росії розробило план витратити майже 1 мільярд доларів на безпеку критично важливих електронних компонентів у жовтні 2022 року, який, як повідомляється, включав можливість будівництва об'єктів в Індії для отримання доступу до таких компонентів.

FT повідомило, що документи, які є в його розпорядженні, показують, що Росія таємно набувала чутливої електроніки подвійного призначення з Індії за допомогою «значних резервів» індійських рупій, накопичених російськими банками від збільшення продажів нафти до Індії.

Наскільки Росія реалізувала цей план, залишається незрозумілим, хоча ISW оцінює, що РФ бере участь у більш широких зусиллях щодо ухилення від західних санкцій та закупівлі санкціонованих електронних компонентів та обладнання через іноземних суб'єктів.

Також в ISW зазначають, що 4 вересня на полях Східного економічного форуму у Владивостоку російський диктатор Володимир Путін зустрівся з віцепрем'єром Сербії Олександром Вуліним.

Вулін заявив, що Сербія не вводитиме санкції проти Росії і не дозволить використовувати свою територію для "антиросійських» дій. Коментар Вуліна, припускають аналітики Інституту, був частково спрямований на те, щоб відвернути частину роздратування Путіна після нещодавньої купівлі Сербією 12 літаків Rafale у Франції у ймовірній спробі диверсифікувати постачальників зброї від Росії.

Путін заявив, що сподівається побачити президента Сербії Олександра Вучича на майбутньому саміті БРІКС у жовтні 2024 року у Казані.

Путін також зустрівся з віце-президентом КНР Хань Чженом 4 вересня. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Путін поінформував офіційних осіб КНР про підсумки своєї нещодавньої поїздки до Монголії, у ході якої підкреслив зростання регіональної торгівлі та співробітництва з КНР та Монголією.

В ISW нагадали, що раніше наголошували на ознаках того, що іноземні компанії та банки, у тому числі в КНР, все більш неохоче проводять транзакції з російськими суб'єктами через побоювання вторинних санкцій Заходу, які можуть вплинути на зусилля Росії щодо ухилення від санкцій.

Нагадаємо, 4 вересня Financial Times написала, що Росія таємно купувала товари подвійного призначення в Індії і вивчала можливості будівництва в цій країні.

23 серпня Сполучені Штати розширили санкції проти Росії. Новий пакет охоплює близько 400 суб’єктів. Всі вони певною мірою стосуються російського паливно-енергетичного та металургійного секторів. Також вони торкнулись фінансової сфери та товарів подвійного призначення для військово-промислового комплексу Росії, які РФ поставляються в обхід санкцій.

Оценка материала:

5.00 / 2
У намаганні уникнути західних санкцій Росія покладається на кілька країн, - ISW 5.00 5 2
Політика / Світ
06.09.2024 199
Еще материалы раздела «Світ»