НОВИНИ ДНЯ: План закінчення війни і неминуче покарання Путіна: головне із інтерв’ю Зеленського NBC News  Атака на Полтаву: Зеленський розповів, як сталася трагедія  Синоптикиня дала прогноз погоди в Україні у п'ятницю  Зеленський зізнався, чи попереджав Байдена про Курську операцію  "Вже повіває свіжим повітрям": синоптикиня прогнозує до +12° в Україні  В Україні у п'ятницю переважно без опадів, до +28°  МВФ підштовхує Україну до послаблення гривні та підвищення податків, - Bloombergвсі новини дня
06.09.2024 168

Чи буде в Україні банкнота номіналом 5 тис. грн: у Нацбанку зробили заяву

На сьогодні наявні номінали цілком відповідають поточній ситуації, запевнили у НБУ.

517d811533669ef220dfd45d48cd29dc_06.09.24

У Національному банку України заявили, що наразі вони не мають у планах випускати банкноту у 5 тисяч гривень. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це розповів в інтерв'ю Liga.net. розповів голова НБУ Андрій Пишний.

Журналіст запив у голови НБУ, чи буде банкнота номіналом 5 000 гривень, яка би умовно була еквівалентом 100 дол. США.

"Наразі ми не плануємо цього. Вважаємо, що на сьогодні наявні номінали цілком відповідають поточній ситуації", - відповів він.

Пишний додав, що Нацбану плануємо провести пілотний проєкт про запровадження е-гривні. Це буде відкрите тестування з реальними користувачами та учасниками ринку "для визначення доцільності широкомасштабного випуску е-гривні в Україні".

За його словами, найперше, де вона може використовуватися, – в роздрібних платежах, особливо тих, які пов’язані з програмованістю платіжних операцій.

"Маю запевнити, що е-гривня буде доповненням до готівкової та безготівкової форми гривні, а не їх заміною. Користувачі зможуть самостійно, без обмежень обирати, як здійснювати розрахунки: готівковою гривнею чи безготівковою, в тому числі цифровою", - наголосив Пишний.

Нагадаємо, ми розповідали про нові монети "шаг", скільки коштуватиме їх карбування і що буде з копійкою.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи буде в Україні банкнота номіналом 5 тис. грн: у Нацбанку зробили заяву 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
06.09.2024 168
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»