НОВИНИ ДНЯ: У Білому домі порадили Путіну не втручатися у вибори США  Німеччина з іншими партнерами передасть Україні ще 77 танків Leopard 1A5 та 12 гаубиць  У Байдена намагаються зберегти мільярди доларів допомоги Україні до 30 вересня, - Reuters  Готуються простіше, ніж смажена картопля, а смакують ідеально: рецепт курячих стегенець  Класичне бабине літо з нюансом: яка погода буде в Україні на вихідних  "Мирні переговори" від Путіна: політолог пояснив, чи хочуть у Кремлі закінчити війну в Україні  У Києві стане прохолодніше й незабаром задощить, - синоптикивсі новини дня
Політика
Україна
07.09.2024 280

Вторгнення ЗСУ в Курську область вплинуло на весь театр воєнних дій, - ISW

Вторгнення українських військ до Курської області вплинуло на весь театр воєнних дій і буде визначати наступальні й оборонні можливості росіян навіть після завершення наступу на Покровськ.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW). Про це повідомляють Контракти.UA.

У звіті послалися на інтерв'ю головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського CNN від 5 вересня, в якому він заявив, що українська операція в Курській області зірвала заплановану атаку росіян на Сумську область і "зменшило загрозу" російського вторгнення на північ України.

За словами головнокомандувача ЗСУ, головними цілями українського вторгнення було перешкодити російським військам використовувати Курську область в якості притулку для підготовки наступальних операцій в Україні, відволікти російські війська з інших невизначених районів України, створити "зону безпеки", захопити російських військовополонених і підняти український моральний дух.

Сирський заявив, що російські війська перекинули до Курської області "десятки тисяч" військовослужбовців, які раніше призначалися для посилення російських наступальних операцій в Україні, зокрема невеликі підрозділи кількох елітних російських повітряно-десантних частин.

Які частини росіяни перекинили в Курську область

У звіті ISW також назвали військові з'єднання, які росіяни перекинули до Курської області. Зокрема, це частини 56-го повітряно-десантного полку (7-ї дивізії повітряно-десантних військ), а також 11-ї та 83-ї бригад повітряно-десантних військ.

"Російське військове командування значною мірою покладається на військовослужбовців строкової служби, регулярні та нерегулярні війська, перекинуті з менш пріоритетних секторів України, таких як північ Харківської області, для проведення оборонних операцій у Курській області", - йдеться у звіті.

Аналітики Інституту переконані, що навряд чи цих сил буде достатньо для витіснення українських військ із Курської області у випадку, якщо українці вирішать обороняти взяті під контроль населені пункти.

Крім того, йдеться у звіті, російське військове командування, ймовірно, в середині серпня 2024 року також передислокувало з напрямку Покровська щонайменше роту 15-ї мотострілецької бригади (Друга загальновійськова армія, Центральний військовий округ).

"Передислокація елементів Центрального військового округу, яка, за повідомленнями, має завдання завершити захоплення Покровська, свідчить про те, що російське військове командування не змогло повністю ізолювати свої пріоритетні наступальні операції від впливу українського вторгнення, незважаючи на твердження російського диктатора Володимира Путіна", - йдеться у звіті ISW.

Контроль РФ над ініціативою під питанням

Аналітики Інституту вивчення війни також зазначили, що "вторгнення" у Курську область дозволяє ЗСУ кинути виклик російському контролю над загальновійськовою ініціативою в Україні.

У звіті зазначається, що Росія володіє загальновійськовою ініціативою в Україні щонайменше з листопада 2023 року. Це дозволило російському військовому командуванню визначати місце, час, масштаб і вимоги до бойових дій в Україні на власний розсуд, і змусило ЗСУ витрачати людські та матеріальні ресурси на швидкі оборонні операції.

В ISW нагадали, що головнокоманувач Сирський нещодавно заявив, що Росія передислокувала близько 30 тисяч військових з України до Курської області у відповідь на вторгнення ЗСУ.

"Суттєва додаткова передислокація російських військ з лінії фронту в Україні, скоріш за все, буде необхідна для того, щоб дозволити Росії відновити контроль над своєю територією в Курській області. За даними представників розвідки США, це суттєво вплине на наступальні операції росіян та їхню здатність готуватися до майбутніх операцій", - йдеться у звіті ISW.

Ситуація в Курській області

На початку серпня ЗСУ почали наступальну операцію в Курській області. Її завданнями є запобігання вторгненню РФ у Сумську область і захист жителів області від атак з повітря.

На сьогоднішній день українські військові взяли під контроль понад 100 населених пунктів Курської області.

Президент Володимир Зеленський переконаний, що Курська операція демонструє, що Росія може програти війну з Україною.

Сирський назвав п'ять цілей операції ЗСУ в Курській області.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що операція в Курській області дозволила Україні багато чого досягнути. Однак подальші події спрогнозувати складно.

Оценка материала:

5.00 / 1
Вторгнення ЗСУ в Курську область вплинуло на весь театр воєнних дій, - ISW 5.00 5 1
Політика / Україна
07.09.2024 280
Еще материалы раздела «Україна»