НОВИНИ ДНЯ: Зеленський зустрівся з Шольцом: обговорили підготовку до другого Саміту миру  Позитивно оцінюють діяльність міської влади тільки половина мешканців найбільших міст: дослідження  Бабине літо, але з нюансами: синоптик Діденко попередила про погоду на вихідні  Ціни ростуть. Скільки коштує оренда квартири в Києві та які райони найдорожчі  "Райффайзен Банк" знову не йде з Росії: акції компанії заарештували  "Шкода, що ми не можемо цього зробити". Зеленський розвіяв страх союзників про удари по Кремлю  В Україну прийдуть дощі та незначне похолодання: синоптикиня назвала датувсі новини дня
Політика
Росія
08.09.2024 146

"Райффайзен Банк" знову не йде з Росії: акції компанії заарештували

Російський арбітражний суд заарештував акції "дочки" Raiffeisen Bank у РФ. Це "неминуче призведе до затримок" у процесі виходу австрійської групи Raiffeisen Bank International (RBI) з Росії, стверджують у самому банку.

raiffeisen_rayffayzen_rossiya_gettyimages_1238706620_1300x820_08.09.24

Відповідну заяву оприлюднила пресслужба RBI. "Російський суд виніс попередню судову заборону, згідно з якою на акції АТ "Райффайзенбанк" буде накладено заборону на переведення з негайним набранням чинності. Raiffeisen Bank International AG (RBI) є 100% акціонером АТ "Райффайзенбанк", – йдеться у повідомленні. Пише OBOZ.UA. Про це повідомляють Контракти.UA.

У банківській групі попередили, що цей арешт уповільнює її вихід із Росії. Таким чином "Райффайзен" залишається одним із небагатьох міжнародних банків, який все ще залишається на ринку РФ, сплачує там податки та допомагає поповнювати військовий бюджет Кремля.

"Це (рішення російського суду. – Ред.) ускладнює процес продажу, в рамках якого RBI прагне продати контрольний пакет акцій АТ "Райффайзенбанк", і неминуче призведе до подальших затримок. RBI спробує скасувати сьогоднішнє рішення суду всіма законними засобами", – йдеться у заяві.

"Райффайзен" вже довго "іде" з Росії

Австрійська RBI запевняла, що хоче залишити РФ ще з початку повномасштабного вторгнення країни-агресора в Україну. Проте процес довго відкладався через пошуки групою найменш збиткових способів позбавитися свого російського активу.

При цьому російський Raiffeisen Bank потрапив не до одного скандалу. Серед іншого виявилося, що російська "дочка" "Райффайзена" офіційно визнає т.з. "ЛНР" та "ДНР" і називає війну РФ проти України "спецоперацією" на сайті та в документах свого російського представництва. Також банк безпосередньо допомагав російським окупантам – мобілізованим росіянам пропонували кредитні канікули та пільгові кредити.

Через роботу в РФ і неоднозначну поведінку російської "дочки" RBI опинився під тиском регуляторів та акціонерів. Зокрема, припис згорнути діяльність у Росії у 2024 році надійшов від Європейського центрального банку (ЄЦБ).

Після цього глава RBI Йохан Штробль запевнив, що наприкінці 2024 Raiffeisen Bank International (RBI) почне істотне скорочення свого бізнесу в Росії. Штробль тоді заявив, що RBI працює над продажем російської "дочки".

Ще на початку 2023 року розслідування діяльності Raiffeisen Bank у Росії розпочало Управління з контролю за іноземними активами (OFAC). Також RBI отримувала попередження від Міністерства фінансів США.

Групі повідомляли, що її можуть відключити від фінансової системи Штатів, проте не лише через роботу в РФ, а й сумнівну угоду, пов'язану з російським олігархом Олегом Дерипаскою. Цю угоду, до речі, дуже швидко скасували, проте Мінфін США, за даними медіа, залишився стурбованим щодо роботи RBI у РФ.

Раніше OBOZ.UA повідомляв про тиск, який Австрія чинила на Україну, щоб Raiffeisen Bank виключили зі списку спонсорів війни в обмін на нові санкції проти РФ. А якщо ні, то австрійський уряд міг би проголосувати проти 12-го пакету санкцій Європейського Союзу проти Росії, проте список спонсорів війни був офіційно закритий.

Оценка материала:

5.00 / 1
"Райффайзен Банк" знову не йде з Росії: акції компанії заарештували 5.00 5 1
Політика / Росія
08.09.2024 146
Еще материалы раздела «Росія»