НОВИНИ ДНЯ: США допоможуть Україні підготуватися до мирних переговорів із РФ, - Кірбі  "Ціна за імперські фантазії Путіна": голова Пентагону на "Рамштайні" оцінив втрати РФ  Курка з медом, лаймом та овочами у фользі: рецепт для швидкої вечері  Коли церковне свято Воздвиження Хреста Господнього 2024 року: історія, традиції  Погоду в Україні визначатиме антициклон Quentin: синоптики дали прогноз на 8 вересня  Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер на арешт Путіна, - прокурор МКС  Для соковитих, смачних і хрумких дерунів без борошна: що потрібно додати до картоплівсі новини дня
Політика
Світ
08.09.2024 155

Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер на арешт Путіна, - прокурор МКС

Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер Міжнародного кримінального суду (МКС) та не арештувала диктатора Володимира Путіна під час його візиту до країни.

3_6e6cd667e433c8430da15b955722e635_650x410_08.09.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на прокурора МКС Каріма Хана в інтерв'ю BBC. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Переговорний процес на рівні суду ведеться. Судді можуть дати свої рекомендації на випадок, якщо буде виявлено відсутність співпраці, але я не хочу нічого передбачати, тому що зараз це питання вирішується між суддями та урядом Монголії", - пояснив прокурор.

Відповідаючи на питання про те, чи вірить він, що диктатора коли-небудь вдасться посадити на лаву підсудних у Гаазі, прокурор нагадав приклад з колишньої Югославії. За його словами, раніше люди сміялись, коли МКС домагався ордерів на арешт колишнього президента Сербії Радована Караджича, колишнього начальника штабу Війська Республіки Сербської Ратко Младича й експрезидента Союзної Республіки Югославія Слободана Мілошевича.

"...але, як показала історія, ці люди, що володіли в минулому великою владою в своїй країні та регіоні, у підсумку опинилися на лаві підсудних. Є приклади, які показують, що якщо хтось робить, що заманеться, користуючись владою, не обмеженою вищою відповідальністю, його простір для маневру звужується", - додав Хан.

Візит Путіна до Монголії

МКС ще у 2023-му видав ордер на арешт Путіна та уповноваженого при президенті Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

2 вересня диктатор відвідав Монголію. Ця країна є підписантом Римського статуту і мала б заарештувати його. Так чи інакше, цього не сталося.

Загалом Путін має бути затриманий у 123 країнах, що ратифікували Римський статут або визнали юрисдикцію МКС.

Оценка материала:

5.00 / 2
Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер на арешт Путіна, - прокурор МКС 5.00 5 2
Політика / Світ
08.09.2024 155
Еще материалы раздела «Світ»