НОВИНИ ДНЯ: У Білому домі порадили Путіну не втручатися у вибори США  Німеччина з іншими партнерами передасть Україні ще 77 танків Leopard 1A5 та 12 гаубиць  У Байдена намагаються зберегти мільярди доларів допомоги Україні до 30 вересня, - Reuters  Готуються простіше, ніж смажена картопля, а смакують ідеально: рецепт курячих стегенець  Класичне бабине літо з нюансом: яка погода буде в Україні на вихідних  "Мирні переговори" від Путіна: політолог пояснив, чи хочуть у Кремлі закінчити війну в Україні  У Києві стане прохолодніше й незабаром задощить, - синоптикивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
07.09.2024 117

Ще навіть не "бабине літо". Українцям пояснили, коли насправді почнеться осінь

Попри те, що на календарі - вересень, в Україні досі триває метеорологічне літо.

Про це у коментарі РБК-Україна розповіла синоптик Українського гідрометеорологічного центру Діана Кривобок. Про це повідомляють Контракти.UA.

За словами експерта, метеорологічне літо завершиться тоді, коли в Україні три дні поспіль середньодобова температура повітря буде становити 15°С.

"Якщо ця температура протримається три дні поспіль у певному регіоні, тоді літо проходить і настає метеорологічна осінь. Зараз триває ще літо, тому ми не можемо сказати, що зараз - "бабине літо". Це не поєднується", - пояснила Кривобок.

Вона уточнила, що погода, схожа на нинішню (із денними температурами близько 23-28 градусів за Цельсієм), може панувати приблизно до 10-11 вересня. Хоча дещо прохолодніше вже стає у Карпатах (вночі - 7-13°С, вдень - 17-22°С)

"Після цього над західною Європою буде формуватися циклон і його атмосферні фронти будуть переносити на наші території опади. Відтак, починаючи з 10-11 вересня у західних областях будуть дощі, після чого атмосферні фронти переміщуватимуться у східному напрямку. Тому в центральних і, подекуди, у північних областях можуть бути дощі. Схід України залишатиметься без опадів", - розповіла синоптик.

Кривобок пояснила, що так зване "бабине літо" - це періоди теплої та сухої погоди восени, коли переважає антициклональний характер погоди (без опадів, ясне небо, сонце світить).

При цьому офіційно такого терміну не існує (теплі й сухі дні восени спеціалісти називають просто "періодом теплої та сухої погоди").

Тобто "бабине літо" - народна назва, яку вживають люди в побуті, між собою, на позначення теплої погоди восени (пов'язаної з антициклоном або антициклональним характером погоди - без опадів).

Оценка материала:

5.00 / 1
Ще навіть не "бабине літо". Українцям пояснили, коли насправді почнеться осінь 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
07.09.2024 117
Еще материалы раздела «Суспільство»