НОВИНИ ДНЯ: У Білому домі порадили Путіну не втручатися у вибори США  Німеччина з іншими партнерами передасть Україні ще 77 танків Leopard 1A5 та 12 гаубиць  У Байдена намагаються зберегти мільярди доларів допомоги Україні до 30 вересня, - Reuters  Готуються простіше, ніж смажена картопля, а смакують ідеально: рецепт курячих стегенець  Класичне бабине літо з нюансом: яка погода буде в Україні на вихідних  "Мирні переговори" від Путіна: політолог пояснив, чи хочуть у Кремлі закінчити війну в Україні  У Києві стане прохолодніше й незабаром задощить, - синоптикивсі новини дня
Політика
Світ
07.09.2024 256

США домовилися з Іраком про виведення військ до кінця 2026 року, - Reuters

Між Вашингтоном та Багдадом було досягнуто попередніх домовленостей про виведення з території Іраку очолюваних США сил коаліції. Це має відбутися у кілька етапів, а загалом - до кінця 2026 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters. Про це повідомляють Контракти.UA.

За даними джерел західного інформагентства, план передбачає виведення у перший рік (дедлайн - вересень наступного року) спочатку сотень військових США, а решта сил буде виведена до кінця 2026-го.

Між тим зауважується, що узгоджений вцілому план ще вимагає остаточного дозволу обох столиць, та лишається відкритим питання щодо дати оголошення.

"У нас є угода, тепер питання лише в тому, коли її оголосити", - сказав Reuters високопоставлений чиновник США.

Є імовірність, що про угоду може бути оголошено цього місяця.

Зазначається, що кілька тижнів тому планували зробити офіційне оголошення, але відклали через регіональну ескалацію, пов'язану з військовими діями Ізраїлю в Секторі Газа, та, за словами джерел західних ЗМІ, для уточнення деяких деталей.

Крім того, пише Reuters, Штати та Ірак також прагнуть встановити нові консультативні відносини, завдяки яким деякі американські війська можуть залишитися в Іраку після згортання.

"Джерела включають п'ятьох офіційних осіб США, двох офіційних осіб з інших країн коаліції та трьох офіційних осіб Іраку, усі вони говорили на умовах анонімності, оскільки вони не були уповноважені обговорювати це питання публічно", - йдеться у публікації.

За словами радника із закордонних справ прем'єр-міністра Іраку Фархада Алаалдіна, технічні переговори з Вашингтоном щодо скорочення коаліції завершилися. Проте деталі плану він не розкривав.

Штати мають приблизно 2500 військовослужбовців в Іраку та 900 у сусідній Сирії в рамках коаліції, яка була сформована у 2014 році в рамках боротьби з терористичною організацією "Ісламська держава", яка атакувала ці дві країни Близького Сходу.

Нагадаємо також, що США перед тим вторглися в Ірак у 2003 році, скинувши диктатора Саддама Хусейна, а відвід військ відбувся у 2011 році. Через "ІДІЛ" сили коаліції, очолюваної США, повернулися в Ірак через три роки.

Оценка материала:

5.00 / 2
США домовилися з Іраком про виведення військ до кінця 2026 року, - Reuters 5.00 5 2
Політика / Світ
07.09.2024 256
Еще материалы раздела «Світ»