НОВИНИ ДНЯ: Вихідні в Україні будуть теплі, але із дощами  США дозволять Україні удари вглиб РФ, але не ракетами ATACMS, - Times  Соціологи назвали головну причину, що заважає половині українців відчувати себе європейцями  Частину України накриють дощі та грози: прогноз погоди на 14 вересня  Чи зможуть удари Storm Shadow по РФ змінити перебіг війни: британські експерти вказали на наслідки  Путін зробив заяву щодо прямої участі країн НАТО у війні в Україні  Другий фронт та поразка РФ: експерт розповів, що необхідно для закінчення війни восенивсі новини дня
Бізнес
Економіка
12.09.2024 177

НБУ спрогнозував подальше зростання цін

У серпні споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 7,5% з 5,4% у липні; інфляційний тиск зберігатиметься й у наступні місяці.

Як повідомляють Контракти з посиланням на коментар Національного банку щодо рівня інфляції у серпні 2024 року.

«Фактичні темпи зростання цін були незначно вищими за траєкторію прогнозу, опубліковану в Інфляційному звіті за липень 2024 року. Водночас фундаментальний інфляційний тиск посилився сильніше, ніж прогнозувалося. Так, показник базової інфляції в серпні зріс до 6,5% з 5,7% у липні», - йдеться у повідомленні.

У НБУ зазначили, що пришвидшення зростання споживчих цін зумовлювалося насамперед ефектами гірших цьогорічних врожаїв і впливом вищих витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію та оплату праці. Підтримували ціновий тиск і ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці.

Відновилося зростання цін на сирі продукти харчування, досягнувши 3,7% у річному вимірі, тоді як адміністративно регульовані ціни показали незначне прискорення до 13,7% порівняно з минулим роком.

Стрімке сповільнення зростання цін на пальне до 10,1% у річному вимірі в НБУ пояснюють достатніми запасами пального та нижчими, ніж очікувалося, цінами на нафту на світових ринках.

"Споживча інфляція в серпні продовжила зростати, але залишалася помірною й була доволі близькою до прогнозу НБУ. Інфляційний тиск зберігатиметься й у наступні місяці через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, поетапне підвищення акцизів та ефекти перенесення девальвації гривні в попередні місяці", - прогнозують у Нацбанку.

«Монетарна політика Національного банку й надалі спрямовуватиметься на збереження інфляції на помірному рівні цього року та повернення її до цілі 5% упродовж наступних років», – наголосили в Нацбанку.

Уточнюється, що цьому сприятимуть заходи НБУ із захисту гривневих доходів і заощаджень населення від інфляції та забезпечення стійкості валютного ринку.

Оценка материала:

5.00 / 1
НБУ спрогнозував подальше зростання цін 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
12.09.2024 177
Еще материалы раздела «Економіка»