НОВИНИ ДНЯ: Тепло, як у серпні: у Києві оновлений четвертий температурний рекорд за три дні  Комітет Ради підтримав заборону на мобілізацію обмежено придатних до 25 років  Просить техніку у Судану і Венесуели: експерт про те, чому РФ прагне завершити війну  У Росії проблеми. Експерт пояснив, навіщо Путін вирішив збільшити чисельність армії  У більшості областей короткочасні дощі та грози: прогноз погоди на 18 вересня  До кінця року Данія надішле Україні чергову партію F-16  Сигарети в Україні значно подорожчають через підвищення акцизувсі новини дня
Політика
Україна
13.09.2024 203

Знищення російського Су-30СМ з ПЗРК у Чорному морі - це унікальна подія, - експерт

Знищення російського винищувача Су-30СМ у Чорному морі з переносного зенітно-ракетного комплексу - це унікальна подія. Це непроста операція.

Про це у коментарі YouTube-каналу РБК-Україна заявив головний редактор Defense Express Олег Катков. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Подія непересічна. Тому що в будь-якому випадку збитий з ПЗРК Су-30СМ доволі складна ситуація. Особливо, коли мова йде про те, що це треба робити, коли ти знаходишся на човні посеред Чорного моря. Це дуже непересічна подія", - зазначив він.

Експерт нагадав, що були відео від ГУР Міноборони, коли розвідники під час аналогічної операції, пов'язаної з морськими платформами, обстрілювали з ПЗРК російські літаки. Але вони змогли дотягти до своєї авіабази.

"Тобто в будь-якому випадку це неперіодична подія. Це доволі унікальна взагалі справа. І тут про українську звитягу", - додав Катков.

На питання про те, чи були вже подібні операції, експерт відповів, що це складне питання. Але, ймовірно, вже були випадки знищення ворожих літаків з ПЗРК.

"Тому що є великий перелік втрат у РФ, який відбувся під час початку повномасштабного вторгнення, коли російська авіація працювала безпосередньо над бойовими порядками українських захисників. Була спроба захопити тотальну перевагу у небі. Точніше навіть ворог вірив у те, що він це зробив. Але от якраз у перші дні вторгнення отримав величезні втрати в авіації відповідно до офіційної статистики. І втрати були. Сказати те, що там треба розбирати кожен епізод і дивитися, чи було збито з ПЗРК, чи були збиті з ПЗРК Су-30СМ, чи це були інші машини", - сказав експерт.

Він нагадав, про випадок знищення Су-34 прямо над Черніговом. За його словами, літак був збитий з ПЗРК. Катков підкреслив, що це була складна операція.

"Тобто випадки були. Але знов таки збити літак з переносного зенітного ракетного комплексу - це можливо лише у комп'ютерних іграх дуже просто. (В реальності, - ред.) це дуже-дуже важко. Поясню, в чому складність. Справа у тому, що для того, аби користуватися ПЗРК, тобто от він у руках у людини з'явився, тобто треба його активувати у той час, коли ціль до тебе наближається. І для розуміння, в тебе є приблизно вікно можливостей, враховуючи приведення його до бойового стану, десь близько 5 секунд. Зробив щось раніше - літак вийшов із зони ураження ще до того, як ти зможеш здійснити постріл", - пояснив експерт.

Також під час застосування ПЗРК потрібно почекати, поки охолодиться головка ракети, і дочекатися, коли вона захопить ціль. Крім того, є важливий фактом дальності максимального пуску.

"Якщо здійснити пуск ракети, наприклад, навздогін, то літак просто може вийти за межі ураження. Якщо здійснив запізно - літак теж вийшов за межі ураження. Тобто це дійсно лише у комп'ютерних іграх дуже просто. В житті взагалі просто для розуміння ефективність ПЗРК не відрізняється доволі значними показниками. І це не лише виключну майстерність. Це, насправді, ще й про трохи військової вдачі", - додав Катков.

Операція ГУР

Нагадаємо, 11 вересня у мережі повідомили, що з радарів ворога неподалік Севастополя зник винищувач Су-30СМ. Окупанти проводили пошукову операцію, залучивши літак Ан-26 та гелікоптери Мі-8 і Ка-27. Росіяни виявили уламки знищеного Су-30СМ.

Сьогодні стало відомо, що знищення літака - це операція Головного управління розвідки Міноборони. Бійці знищили російський винищувач Су-30СМ з ПЗРК у Чорному морі.

Вартість такого літака орієнтовно складає 50 млн доларів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Знищення російського Су-30СМ з ПЗРК у Чорному морі - це унікальна подія, - експерт 5.00 5 2
Політика / Україна
13.09.2024 203
Еще материалы раздела «Україна»