НОВИНИ ДНЯ: Рецепт яблучних пундиків з йогуртовою глазур'ю  Міністр оборони Китаю назвав переговори єдиним способом закінчення війни в Україні  Вдень без опадів та до +29°С: прогноз погоди по Київщині на 14 вересня  Вибори президента США: хто лідирує після дебатів — опитування  Як приготувати баклажани в тайському стилі: рецепт оригінального салату  На вихідних Україну охоплять сильні погодні контрасти  Дорогою до другого Саміту миру: до яких ризиків слід готуватися Українівсі новини дня
Бізнес
Економіка
14.09.2024 97

У якій сфері спостерігається найбільший кадровий голод

Від початку повномасштабної війни в Україні зберігається нестача кадрів, серед причин – міграція громадян, мобілізація до лав Сил оборони. На ринку праці виник значний дефіцит кваліфікованих фахівців та представників робітничих професій.

Як повідомляють Контракти з посиланням на РБК-Україна, в Державній службі зайнятості (ДСЗ) розповіли, що на сьогодні за видами економічної діяльності нестача спеціалістів спостерігається в переробній промисловості, у тимчасовому розміщуванні й організації харчування, будівництві та охороні здоров’я.

Зі свого боку PR-менеджерка кадрового порталу Work.ua Вікторія Білякова зазначила, що дефіцит торкнувся практично всіх галузей ринку праці. Але вкрай важко роботодавцям знаходити кандидатів на робітничі спеціальності, медиків, фахівців зі сфери будівництва й транспорту.

Пропозицій роботи в Україні стає все більше, при цьому конкуренція на деякі вакансії залишається на низькому рівні.

За даними ДСЗ, на 11 вересня 2024 на "Єдиному порталі вакансій", який об’єднує інформацію про вакансії Держслужби зайнятості та провідних сайтів з пошуку роботи, налічувалося 261 тис. пропозицій роботи. Найбільше шукають робітників на такі посади: Продавець, кухар, бухгалтер, водій, вантажник, бариста, швачка, офіціант, підсобний робітник, комірник, прибиральник, фармацевт, менеджер по роботі з клієнтами, охоронник, торговий представник, пекар, адміністратор, касир, сестра медична (брат медичний), вихователь, вчитель, слюсар-ремонтник, електромонтер, електрогазозварник.

Аналітики порталу Work.ua зазначають, що за минулий місяць роботи побільшало у категорії "Готельно-ресторанний бізнес, туризм" (11137 вакансій). Також зросла кількість вакансій у категорії "Медицина, фармацевтика" (8196 вакансій).

При цьому саме категорія "Готельно-ресторанний бізнес, туризм" потрапила до списку сфер із найнижчою конкуренцією серед шукачів. У даній категорії розміщують вакансії офіціантів, бариста, кухарів, пекарів, адміністраторів ресторану, готелю.

Мало відгукуються і на вакансії з категорії "Транспорт, автобізнес". Йдеться про пропозиції роботи водія, водія таксі, диспетчера, логіста.

Представникам робітничих спеціальностей у промисловості пропонують рівень зарплати залежно від наявності досвіду та спеціальних навичок.

До прикладу, кваліфікований верстатник деревообробних верстатів може розраховувати на дохід 85 тис. грн (дані ДСЗ). Слюсарям пропонують середню зарплату 22,5 тис. грн (вакансії на Work.ua).

Середня зарплата у затребуваній категорії "Будівництво, архітектура" становить 25 тис. грн по Україні. Зарплата різнороба на будівництві може становити від 1100 грн за зміну до 40 тис. грн на місяць. Проєктувальникам систем опалення, вентиляції у вакансіях пропонують дохід 35 тис. грн, а керівник будівельних проєктів може заробляти 70 тис. грн.

У вакансіях із галузі охорони здоров'я медична сестра має середню зарплату 17,5 тис. грн, сімейний лікар – 25 тис. грн. У спеціалістів вузького профілю, наприклад гастроентерологів медіанна зарплата на рівні 35 тис. грн.

Найвища пропонована зарплата у сфері транспорту – 50 тис. грн у водіїв міжнародних перевезень. Водіям таксі готові платити 30-40 тис. грн, експедиторам – 30-35 тис. грн.

Оценка материала:

5.00 / 1
У якій сфері спостерігається найбільший кадровий голод 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
14.09.2024 97
Еще материалы раздела «Економіка»