НОВИНИ ДНЯ: Шольц виключив постачання далекобійної зброї Україні незалежно від рішень країн НАТО  В Україні найвищий рівень смертності і найнижчий рівень народжуваності у світі – ЦРУ  Вдень без опадів та до +29°С: прогноз погоди по Київщині на 14 вересня  Україну на вихідних накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз  США звинуватили Китай у наданні військової допомоги РФ: наслідки загрожують не лише Україні  Хапайте парасольки: синоптик попередила, де 13 вересня литимуть дощі  У четвер Україні прогнозують короткочасні дощі, місцями грозивсі новини дня
Кабінет директора
Ранкова кава
16.09.2024 168

Україна має право захищати себе ударами по Росії, - адмірал НАТО

Україна має право захищати себе. І відповідно до міжнародних норм та правил військових конфліктів це право не завершується на її кордонах.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву голови вищої військової структури НАТО, адмірала Роба Бауера під час пресконференції за підсумками виїзного засідання Військового комітету Альянсу. Про це повідомляють Контракти.UA.

Бауер нагадав, що відповідно до міжнародних норм та правил військових конфліктів будь-яка країна, що піддалася нападу, як це відбулося у випадку з Україною, має право захищати себе, і це право не завершується на її кордонах, що дозволяє вражати нападника на його території.

"Відповідно до цих правил збройних конфліктів, вам дозволено атакувати державу, яка атакувала вас. Це нормально у військовому сенсі, що ви прагнете ослабити ворога, який атакує вас. Щоб не лише захиститися від стріл, що спрямовані у вашу сторону, але також атакувати лучника. Ми бачили дуже часто, як обстріли проти України здійснювалися з Росії", - сказав адмірал.

Він зауважив, що з військової точки зору є всі причини, щоб завдавати ударів по території противника.

На думку Бауера, це ослабляє ворога, порушує його логістичні лінії, перешкоджає поставкам на фронт пального, боєприпасів та іншого спорядження. Він також зауважив, що для таких дій є всі правові підстави.

Але адмірал підкреслив, що це лише одна частина дискусії, що відбувається наразі між союзниками по Альянсу.

"Друга частина дискусії полягає в тому, що, якщо союзники по НАТО надають системи озброєння для України, це також їх право встановлювати певні обмеження у використанні цієї зброї, тому що вони відчувають відповідальність за цю зброю. Це політична дискусія, і це те, що відбуваються. Деякі держави мають різні думки з цього приводу. Але, якщо ви спитаєте мене, як військову людину, чи це є можливим, - моя відповідь буде - так", - наголосив голова Військового комітету НАТО.

Нагадаємо, що Україна вже тривалий час використовує озброєння, яке їй надали для захисту від РФ такі країни, як Британія, Франція та США. Однак під час передачі партнери заборонили Києві використовувати їх зброю для того, щоб завдавати удари вглиб російських територій.

Однак цього року Україна почала активно працювати над тим, щоб отримати дозвіл партнерів на такі удари. Адже знищуючі сили противника в тилу можна суттєво ослабити його на фронті. Проте до цього час жоден з союзників не надав дозволу на удари вглиб територій РФ.

Зауважимо, що західні ЗМІ сьогодні повідомили, що спочатку Київ просив США про удари ATACMS по авіабазах РФ, але наразі цілі змінились.

Нещодавно РБК-Україна звернулось до військового експерта, та дізналось, що може ховатись за забороною Заходу щодо ракетних ударів по РФ

Оценка материала:

5.00 / 2
Україна має право захищати себе ударами по Росії, - адмірал НАТО 5.00 5 2
Кабінет директора / Ранкова кава
16.09.2024 168
Еще материалы раздела «Ранкова кава»