НОВИНИ ДНЯ: Чи дозволить Британія Україні завдавати ударів по РФ: видання Times дізналося  Шольц зробив заяву про шляхи для досягнення миру в Україні  Шведські булочки з корицею канелбулар: рецепт ароматної випічки  Телескоп Hubble зробив унікальне фото галактики у сузір’ї Сітки  Недостатність західної допомоги не дає Україні створювати ефективні бойові підрозділи, - ISW  Рецепт хачапурі з кабачків  Коли день осіннього рівнодення 2024 року: що це за дата, чим вона особливавсі новини дня
18.09.2024 150

Яким буде дефіцит енергогенерації взимку

Вірогідний дефіцит в енергосистемі до початку грудня поточного року, який неможливо повністю покрити імпортом, складе близько 4 ГВт. При цьому підготувати до роботи вітчизняні енергетики зможуть, з урахуванням відновленої генерації, приблизно 14-15 ГВт генерувальних потужностей.

Про це заявив виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України (АЕГУ) Святослав Павлюк, повідомляють Контракти з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Це (дефіцит генерації - ред) загалом становить до 20% виробітку. Це насправді оптимістична картина", - сказав він.

За його словами, енергосистема в 2023 році мала у своєму розпорядженні 18 ГВт доступної потужності, однак після серії масованих ворожих атак робоча потужність скоротилася до близько 10 ГВт.

Наразі, додав експерт, ключовим базисом вироблення в українській енергосистемі є три атомні електростанції із загальною встановленою потужністю до 8 ГВт.

При цьому деякі енергоблоки не можуть працювати на повне завантаження через несправність обладнання. Крім того, пошкоджено близько 50% потужностей гідроелектростанцій, загальна встановлена потужність яких до війни становила до 6 ГВт.

Також станом на серпень доступна потужність теплових електростанцій і когенерації сягала 5,5 ГВт.

У сфері установок із відновлюваними джерелами енергії Україна втратила на окупованих територіях відповідно 80% потужностей вітрових станцій і 20% - сонячних.

"Загалом ми підходимо до цього опалювального сезону в ситуації, коли вся генерація на лівому березі країни здебільшого зруйнована, призупинена або пошкоджена, і вона не працює. При цьому схід країни дуже сильно залежить від системи передачі", - зазначив він.

Оценка материала:

5.00 / 2
Яким буде дефіцит енергогенерації взимку 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
18.09.2024 150
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»