НОВИНИ ДНЯ: Зеленський назвав найважливіший результат свого візиту до США  На українців чекає чергова аномалія: синоптики шокували прогнозом погоди на жовтень  Росія хоче, щоб Трамп у разі перемоги "скасував" два українські закони – що це за закони  Ачма з лаваша: рецепт грузинського листкового пирога  Дощі вщухнуть, але буде прохолодно: прогноз погоди на вівторок, 1 жовтня  "Нейтральний" статус Китаю у війні дискредитовано повідомленнями про допомогу РФ: аналіз ISW  Зеленський заявив, що Трамп буде підтримувати Україну у разі перемоги на виборахвсі новини дня
Політика
Україна
01.10.2024 150

"Поруч є наші люди": офіцер ГУР розповів, як діє українське підпілля в окупації

За 2,5 роки повномасштабної війни відбулось декілька десятків загадкових вибухів автомобілів російських окупантів та колаборантів.

584c9c3004cbca5cfb7e2afa5365890d_01.10.24

Офіцер ГУР МО України розповів про специфіку роботи підпілля на окупованих територіях. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це йдеться в італійському виданню Il Foglio.

За словами розвідника, кожне здійснене рухом опору завдання - неймовірний ризик, але люди все одно продовжують допомагати Україні - переважно з ідейно-патріотичних міркувань. За 2,5 роки повномасштабної війни відбулось декілька десятків загадкових вибухів автомобілів російських окупантів та колаборантів - хтось знищений, хтось зазнав важких поранень.

Також підпільники передають важливу інформацію про переміщення сил і засобів держави-агресора росії, що дозволяє Україні своєчасно реагувати - зміцнювати оборону на потрібних ділянках фронту або завдавати ударів по скупченнях ворожих військ та техніки. Іноді невідомі патріоти України малюють символічні графіті на вулицях окупованих міст - чинять психологічний тиск на ворога.

"Це сигнал окупантам, що це не їхня земля. Поруч є наші люди, вони не відмовились від намірів повернути свою землю", - зазначив співробітник воєнної розвідки України.

Він наголосив, що українські підпільники не збираються разом для планування активних заходів. Куратор руху опору пояснив, що агенти можуть жити в одному підʼїзді і не знати, що обоє працюють з українською розвідкою. Це необхідна умова для забезпечення безпеки підпільника, адже російські спецслужби не припиняють полювання.

"Вони діють за принципом: кидай камінь в кожного і, можливо, поцілиш у шпигуна", - розказав український розвідник, додавши, що іноді доводиться знижувати активність підпільників, аби не наражати їх на небезпеку.

Із ГУР МОУ йдуть на співпрацю і громадяни Росії. Один із видів їхньої діяльності - тихий саботаж, наприклад, на підприємствах військово-промислового комплексу РФ.

"Якщо деталь військової техніки виготовлена неправильно або некоректно зроблене креслення — це теж вносить певний деструктив", - вказав розвідник.

Кожен, хто бажає стати до лав армії підпільників на окупованих територіях та допомогти Україні виграти, може зробити це через чатбот.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Поруч є наші люди": офіцер ГУР розповів, як діє українське підпілля в окупації 5.00 5 2
Політика / Україна
01.10.2024 150
Еще материалы раздела «Україна»