НОВИНИ ДНЯ: Зелений буріто: ідеальний рецепт для тих, хто рахує калорії  Чотири області в Україні скують заморозки  В Італії закрили аеропорт через інцидент з літаком Ryanair  Новий генсек НАТО. Хто такий Марк Рютте і яка його позиція щодо України  Синоптики повідомили про найтепліший вересень в історії Києва  Як безпечно зняти або здати житло та не втрапити у халепу, - поради експерта  Навіщо Україні могли передати авіабомби JSOW: експерт вказав на "хитрість" Вашингтонавсі новини дня
02.10.2024 127

Україна переходить на нові стандарти боротьби з фальсифікатом ліків

Україна переходить на європейські стандарти для забезпечення громадян якісними ліками й боротьби з фальсифікатом. Уряд ухвалив рішення про створення і функціонування національної системи верифікації ліків з 2D-кодуванням.

Як повідомляють Контракти з посиланням на пресслужбу Міністерство охорони здоров'я, рішення зобов'язує виробників наносити засоби безпеки на упаковку лікарського засобу.

"Виробники будуть зобов’язані маркувати упаковку ліків кодом з унікальним ідентифікатором. Перед наданням споживачу лікарські засоби перевірятимуть на автентичність – вона встановлюватиметься системою наскрізної перевірки із перевіркою на рівні дистриб’юторів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в аптеках лікарський засіб скануватимуть і перевірятимуть, чи відповідає інформація на унікальному верифікаторі, яка внесена виробником до централізованого сховища даних. Якщо дані збігатимуться, то код на упаковці деактивуватиметься і лікарський засіб видадуть пацієнту.

Якщо інформація не збігатиметься — система видасть попередження і визначить це як надзвичайний випадок. Тоді такі ліки не видаватимуть споживачу, а їхньою перевіркою займуться компетентні органи.

Як додали в МОЗ, добровільно маркувати упаковку ліків кодом з унікальним ідентифікатором можна буде з 1 січня 2026 року, обов’язково – з 1 січня 2028 року.

Запровадження системи верифікації ліків відбувається в межах переходу на стандарти ЄС для забезпечення українців якісними ліками й боротьби з фальсифікатом.

Оценка материала:

5.00 / 1
Україна переходить на нові стандарти боротьби з фальсифікатом ліків 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
02.10.2024 127
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»