НОВИНИ ДНЯ: Складні бої тривали майже 2 роки: військовий пояснив, для чого росіяни захопили Вугледар  Зеленський назвав одну з головних причин дефіциту безпеки в небі України  Спагеті з м’ясним рагу: рецепт від Савви Лібкіна  Вчені відтворили обличчя єгипетського фараона, що заснував Долину царів: який він мав вигляд  4 жовтня дощів в Україні побільшає: які області намочить  Саудівська Аравія може залишити РФ без грошей на війну: деталі від Politico  Шоколадна помадка: смачний рецепт із двох інгредієнтіввсі новини дня
Політика
Світ
04.10.2024 194

В'єтнам заявив про "жорстокий" напад Китаю на його рибальське судно

В'єтнам звинуватив китайські правоохоронні органи у "жорстокому" нападі на в'єтнамське рибальське судно в неділю у спірних водах Південно-Китайського моря. За даними В'єтнаму, життя членів екіпажу були під загрозою.

_prapor_gettyimages_1210980857_3ac86689de2b56e9531cbaa272c680a7_650x410_04.10.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Bloomberg. Про це повідомляють Контракти.UA.

Внаслідок ймовірного нападу, за даними в'єтнамської державної газети Tien Phong, постраждали 10 членів екіпажу, троє з яких отримали переломи.

Міністерство закордонних справ Китаю, не посилаючись на інцидент, заявило у вівторок, що в'єтнамські судна незаконно вели лов риби у водах Парасельських островів без дозволу Китаю, і китайська влада вжила заходів, щоб зупинити їх.

За даними Tien Phong, китайці захопили близько чотирьох тонн морепродуктів, а також розбили та вилучили обладнання з судна. Збитки оцінюються у 20 220 доларів.

"В'єтнам вкрай стурбований, обурений і рішуче виступає проти жорстокого поводження китайських правоохоронних органів щодо в'єтнамських рибалок і рибальських суден, які працюють на Парасельському архіпелазі В'єтнаму", - заявив представник Міністерства закордонних справ Фам Тху Ханг.

В'єтнам висловив протест з приводу інциденту під час переговорів із посольством Китаю в Ханої. Міністерство вимагає від Китаю "повністю поважати суверенітет В'єтнаму над Парасельським архіпелагом, негайно провести розслідування та повідомити В'єтнам про результати, а також не повторювати подібні дії".

У В'єтнаму давня територіальна суперечка в Південно-Китайському морі з Китаєм, який претендує на більшу частину цього району як на свою територію.

Конфлікти за участю Китаю у Південно-Китайському морі

Пекін претендує майже на все Південно-Китайське море, регулярно конфліктуючи з Філіппінами, зокрема за Другу мілину Томаса.

У липні Китай і Філіппіни досягли угоди, яка, як вони сподіваються, покладе край конфронтації.

Однак 19 серпня кораблі берегової охорони Китаю та Філіппін знову зіткнулися в Південно-Китайському морі, що стало новою точкою спалаху в їхній тривалій морській суперечці.

Влада Філіппін вивчає можливість розширення сфери дії угоди з Китаєм.

Оценка материала:

5.00 / 2
В'єтнам заявив про "жорстокий" напад Китаю на його рибальське судно 5.00 5 2
Політика / Світ
04.10.2024 194
Еще материалы раздела «Світ»