НОВИНИ ДНЯ: Рецепт канелоні з м'ясним фаршем  Україну на вихідних накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз  "Ринок тютюну та алкоголю без контрабанди". В Україні готують запуск системи еАкциз, - Федоров  Словаччина хоче відновити відносини з Росією: до чого тут Україна  На вихідних у більшості регіонів Україні дощитиме, вдень до +27°  Лукашенко відзначився черговою цинічною заявою щодо України  В Україні впали продажі вживаних авто: які моделі найпопулярнішівсі новини дня
05.10.2024 173

"Ринок тютюну та алкоголю без контрабанди". В Україні готують запуск системи еАкциз, - Федоров

В Україні запрацює система еАкциз для боротьби з тіньовим ринком алкоголю та тютюну. Уряд затвердив документи щодо порядку її функціонування.

gettyimages_1225124756_2a541eb922fa52561e2d12aa083759f3_650x4100_05.10.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова у Telegram. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Наближаємо запуск цифрового продукту боротьби з тіньовим ринком алкоголю та тютюну. Кабмін ухвалив нормативно-правові акти про порядок функціонування системи еАкциз", - розповів Федоров.

За його словами, документи, який затвердив уряд, регулюватимуть використання еАкцизу бізнесом, держорганами та громадянами. Це важливий крок для запуску.

Міністр звернув увагу, що збитки від контрабанди колосальні - лише за 2023 рік держава втратила понад 30 мільярдів.

Федоров пояснив, що за допомогою еАкцизу українці зможуть перевіряти легальність продукту через "Дію", оскільки на кожному офіційному продукті буде електронний акциз з унікальним кодом.

"Бізнес отримуватиме акцизні марки без бюрократії та візитів до податкової служби, швидко та прозоро", - додав він.

У чому суть еАкцизу

Варто зауважити, що еАкциз - це електронна акцизна марка. Реалізація проекту передбачає:

  • заміну паперової марки акцизного податку на електронну;
  • генерацію унікальних марок із кодом, що виключить можливість підробки;
  • можливість відстеження руху алкоголю, тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет від виробника/імпортера до кінцевого споживача;
  • можливість для громадян самостійно за допомогою своїх гаджетів, за допомогою додатку "Дія", перевіряти легальність та походження товару та надсилати скаргу у разі порушень.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Ринок тютюну та алкоголю без контрабанди". В Україні готують запуск системи еАкциз, - Федоров 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
05.10.2024 173
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»