НОВИНИ ДНЯ: Рецепт запіканки з гарбуза з пастою і шпинатом  Зимове сонцестояння 2024 року: точний час, чому цей день був настільки важливим для українців  8 жовтня погода в Україні помітно зміниться  Як Україна дає відсіч путінським безпілотникам-розвідникам — The Times  Яблучний пиріг: ідеальний рецепт традиційної випічки  У вівторок буде хмарно, переважно без опадів - вдень до +21°  У Раді обмежують використання Telegram: що про це відомовсі новини дня
Політика
Україна
08.10.2024 112

У Раді обмежують використання Telegram: що про це відомо

У Верховній Раді обмежать використання багатоплатформового месенджера Telegram - за рекомендацією Ради національної безпеки та оборони України.

_telegram_gettyimages_688189012_be672e1e2a879472a9677808615dcec1_650x410_08.10.24

Про це пише РБК-Україна із посиланням на допис народного депутата Ярослава Юрчишина у Facebook. Про це повідомляють Контракти.UA.

Які заходи безпеки впроваджують у Раді

Юрчишин, який є головою комітету ВРУ з питань свободи слова, розповів, що отримав розпорядження від апарату парламенту з новими положеннями про роботу Telegram в локальній мережі Верховної Ради.

Виходячи з нього (за рекомендацією Національного координаційного центру кібербезпеки) апарат Ради впроваджує такі заходи безпеки:

  • обов'язкова двофакторна авторизація та скасування синхронізації контактів (також необхідно блокувати доступ до комп'ютера, якщо залишаєте його без нагляду, аби сторонні особи не змогли отримати доступ до вашого акаунту)
  • заборона передачі даних, які використовуються в роботі, та службової комунікації в Telegram
  • заборона встановлювати й користуватися клієнтом Telegram на службових комп'ютерах або особистих комп'ютерах, які використовуються в службовій діяльності

Уточнюється, що блокування роботи месенджера відбувається за допомогою технічних та програмних засобів. Крім того, проводиться фіксування запитів на несанкціоновані спроби підключення до сервісу.

Думаю, що такі заходи безпеки цілком логічні. На жаль, уже були приклади, коли сторонні особи отримували дані держпрацівників через Telegram, яким користувалися на робочих пристроях. Чи створювали фейки, як у випадку з нібито каналом спікера Руслана Стефанчука. Цим розпорядженням ми мінімізуємо ризики", - наголосив Юрчишин.

Насамкінець він зауважив, що "це стосується саме працівників апарату Ради та не обмежує використання месенджера в особистих цілях".

Telegram в Україні

Нагадаємо, багатоплатформовий месенджер Telegram був заснований у серпні 2013 року російським підприємцем Павлом Дуровим (який є також засновником підсанкційної російської соціальної мережі "ВКонтакте"). Станом на на 1 квітня 2024 року Telegram мав 900 млн активних користувачів щомісяця.

Раніше голова комітету ВРУ з питань свободи слова Ярослав Юрчишин розповідав, що інформація з месенджера може видаватись секретним службам РФ, тож якщо витік інформації підтвердиться, Україна може заблокувати Telegram.

Згодом спікер парламенту Руслан Стефанчук попередив українців про фейковий акаунт у Telegram і попросив не відповідати на повідомлення з нібито його акаунта, адже він давно не користується цим месенджером.

На початку жовтня 2024 року користувачі неодноразово повідомляли також про збої в роботі месенджера. У Telegram пояснили, що впродовж цього періоду сервіс зазнав безпрецедентних навантажень через події на Близькому Сході. Саме через це нібито в його роботі спостерігалися масштабні збої.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Раді обмежують використання Telegram: що про це відомо 5.00 5 2
Політика / Україна
08.10.2024 112
Еще материалы раздела «Україна»