НОВИНИ ДНЯ: Меланія проти Трампа: експерша леді США зробила гучні заяви напередодні виходу мемуарів  Під поверхнею Місяця виявили несподіваний рух: що там відбувається  8 жовтня погода в Україні помітно зміниться  У вівторок буде хмарно, переважно без опадів - вдень до +21°  У Раді обмежують використання Telegram: що про це відомо  У Києві випала рекордна кількість опадів: такого не було 54 роки  Хто винен у продовженні війни в Україні: Фіцо зробив скандальну заявувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
08.10.2024 107

В Україні почався епідсезон 2024-2025

У жовтні в Україні починається епідемічний сезон: що росте кількість випадків гострих респіраторно-вірусних інфекцій (ГРВІ).

Під застудою часто розуміють захворювання, викликані іншими вірусами. Застуду частіше пов’язують з риновірусною інфекцією. Проте понад 200 різних вірусів можуть бути причиною для симптомів, які ми об’єднуємо під поняттям «застуда», що зазвичай розвивається впродовж кількох днів, і часто люди переносять її «на ногах», повідомляють Контракти з посиланням на пресслужбу МОЗ.

Як правило, вона починається з першіння в горлі та рясного нежитю. Протягом декількох днів у людини болить горло, закладений ніс, злегка підвищена температура, зʼявляється слабкість і головний біль.

Грип починається раптово, з різкого підйому температури. Часто на початку хвороби з’являється сильний головний і мʼязовий біль, гарячка, слабкість і виражена втома. Кашель, утруднене дихання, виділення слизу та біль у горлі додаються згодом.

Вірус грипу вражає передусім верхні дихальні шляхи та легені і на додачу — безпосередньо серцевий м’яз та внутрішню поверхню кровоносних судин. Це показали дослідження в Університеті штату Огайо (США). Крім цього, перебіг грипу загострює хронічні захворювання, зокрема цукровий діабет, бронхіальну астму, хронічне обструктивне захворювання легенів тощо.

За тяжкого перебігу грип може спричиняти небезпечні ускладнення: ураження серця, легенів, нирок тощо. Саме тому проти грипу рекомендована щорічна вакцинація.

COVID-19, на відміну від грипу, починається з респіраторних симптомів – є кашель, утруднене дихання, виділення слизу та біль у горлі – і це робить його більш схожим до застуди. Чи є вірус – покаже тестування.

Найдієвіша профілактика COVID-19 та грипу — щорічна вакцинація, зокрема для людей з груп ризику. Вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Натомість щеплення проти цих хвороб можна робити в один день або з мінімальним інтервалом.

Оценка материала:

5.00 / 1
В Україні почався епідсезон 2024-2025 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
08.10.2024 107
Еще материалы раздела «Суспільство»