НОВИНИ ДНЯ: В Україні потеплішає на кілька днів. Синоптикиня дала прогноз погоди  Самооборона України буде "великою частиною" візиту Байдена на "Рамштайн" – заява Білого дому  Сирно-гарбузова запіканка: рецепт яскравого десерту   В Укргідрометцентрі порадували українців потеплінням 9 жовтня  В ЄС знайшли шлях обходу вето Угорщини на 6 млрд євро військової допомоги Україні, - Bloomberg  У Раді зробили нову заяву щодо зниження мобілізаційного віку до 20 років  Минулий рік став найпосушливішим за 30 років: кліматологи ООНвсі новини дня
09.10.2024 3133

Як міжнародний бізнес допомагає українцям

З початку повномасштабного вторгнення уряди країн почали надсилати гуманітарну допомогу населенню України, адже громадяни опинилися у скрутних ситуаціях. Особливо це стосується забезпечення їжі, житла, ліків та засобів гігієни. Долучились до допомоги міжнародні благодійні фонди та волонтери, а бізнес активно розпочав вихід з ринку країни агресора та збір допомоги Україні.

IMG_3948_09.10.24

Це важливий крок назустріч нашій країні, адже так великі компанії висловлюють свою солідарність та виділяють частини прибутків для забезпечення нас усім необхідним. Хто та як підтримує українців, дізналися Контракти.UA.

Гуманітарна криза в Україні

Станом на 2024 рік 6,5 млн українців мусили виїхати закордон — у статусі ВПО в країні, та понад 14 млн потребують гуманітарної допомоги.

За даними Кільського інституту світової економіки, станом на 2024 рік глобальна допомога Україні становить €253 млрд. Найбільшим постачальником гуманітарної допомоги є уряд Німеччини, а також США та Швейцарія.

Міжнародні компанії часто надають власну продукцію та великі фінансові пожертви благодійним організаціям, які закуповують усе необхідне: від аптечок до продуктів харчування та одягу. За даними OCHA Services, загальна сума пожертв від приватного бізнесу становить приблизно $1,2 млрд. На щастя, точні цифри назвати украй важко, адже щодня компанії докладають зусиль до підтримки України. Причини підтримувати Україну очевидні:

●                    Дії агресора проти населення України вкрай жорстокі, а ігнорування цього факту не припустиме з погляду на людський фактор.

●                    Більшість компаній дотримуються політики соціальної відповідальності, а їх допомога — демонстрація етичних принципів.

●                    Компанії розгортають свою діяльність майже по усьому світу й Україна не виключення. Мотивацію допомагати країні підсилила ще й емпатія до своїх співробітників, які опинилися у групі ризику.

●                    Відомі бізнеси мають також власні фонди, до яких спеціально виділяють кошти на соціальну допомогу або залучають партнерів до благодійних ініціатив, чим підвищують соціальні внески у покращення життя.

Розробник відеоігор Epic Games

Компанія Epic Games зібрала один з найбільших за розміром донатів для гуманітарних організацій, що допомагають Україні. До ініціативи залучили й користувачів власного продукту, які протягом двох тижнів здійснювали покупки у грі Fortnite.

Xbox від Microsoft не залишився осторонь й також здійснили пожертву. Компанія надіслала дохід від усіх продажів гри Fortnite в Microsoft Store. Разом Epic Games та Xbox зібрали $144 млн.

Кошти направили до фондів ЮНІСЕФ, Всесвітньої продовольчої програми ООН, УВКБ ООН, Агентства ООН у справах біженців та Direct Relief, благодійної організації, яка допомагала Україні з ліками.

Інвестиційний холдинг Freedom Holding Corp.

Інвестиційний холдинг Freedom Holding Corp. також долучився до допомоги Україні. Вони вивели свій бізнес з ринку РФ й регулярно допомагають благодійними внесками у різних галузях потреб населення. Загальна сума допомоги станом на зараз від інвестиційного холдингу складає понад €14 млн.

На початку повномасштабного вторгнення компанія перерахувала понад €2 млн до Help Ukraine Center у Польщі на закупівлю продуктів харчування, одягу, кормів для тварин та необхідних медикаментів, закупівлю 3 тис. сухих пайків для парамедиків і забезпечення 10 тис. сімей продуктовими наборами. Серед медикаментів — турнікети, які рятують життя. Їх разом з бандажами та ліками передали лікарям, пожежникам, поліцейським та муніципальним службам.

Виконавчий директор Freedom Holding Corp. Тімур Турлов відправив понад €2,3 млн особистих коштів посольству України в Республіці Казахстан та благодійним фондам на гуманітарну допомогу українцям.

€300 тис. Freedom Holding направили до благодійного фонду «Допоможемо разом». Кошти направили на закупівлю гуманітарної допомоги для українців у статусі ВПО та усім потребуючим. На проєкт облаштування бомбосховищ у школах Freedom Space холдинг виділив €3 млн, який реалізовують спільно з фондом.

Компанія також зробила внесок у розмірі понад €100 тис. до благодійного фонду Soborna Ukraine. Кошти направили на ремонт центрального водопостачання у Миколаєві, коли місто залишилося без води через ворожі обстріли.

Ритейлер Amazon
Станом на сьогодні Amazon виділив понад $75 млн на допомогу українцям. Підтримка також включає пожертвування життєво необхідних товарів — від медичного забезпечення українських лікарень та їжі до ковдр, іграшок та книг для вимушених переселенців, які перетинають кордон. Також надали підтримку й школярам: компанія передала 32 тис. рюкзаків зі шкільним приладдям і 25 тис. пристроїв Amazon для забезпечення доступу до навчання.

Amazon Web Services надав уряду України можливість використовувати його хмарне сховище для захисту інформації.

Компанія доставила 200 тис. гігієнічних наборів організації Clean the World, які передали сім’ям в Україні та закордоном.

Співробітники Amazon разом із донатом самого бізнесу перерахували $10 млн благодійним організаціям в Україні, які допомагають безпосередньо в самих містах країни.

Міжнародна консалтингова компанія Deloitte

Deloitte зробили фінансові пожертви на загальну суму понад $7 млн на підтримку гуманітарних потреб українців під час повномасштабного вторгнення.

З моменту загострення конфлікту в Україні пожертви були спрямовані до  Міжнародного Комітету Червоного Хреста  та  УВКБ ООН,  Агентства ООН у справах біженців, а також до Фундації Deloitte Poland, яка відправила кошти місцевим громадським організаціям.

Фундація Deloitte Poland допомагає українцям із забезпеченням їжею, житлом, медичною допомогою та психологічною підтримкою. Фонд також надав кошти на закупівлю 10 тонн продуктів харчування для забезпечення пунктів прийому та організації допомоги біженцям у Польщі та Литві.

Фонд «Делойт Румунія» зробив пожертву  до World Vision Romania для створення двох закладів надання освітніх та консультаційних послуг українським дітям у Румунії.

Deloitte Global підписали  зобов’язання Tent Partnership for Refugees про надання підтримки людям, які вимушено залишають Україну.

Міжнародний банк Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank пожертвував €5 млн організації Червоного Хреста на гуманітарну місію.

У перші дні повномаштабного вторгнення бізнес евакуював та переселив понад 600 співробітників та їхніх сімей у більш безпечні території України, передали два дизельні генератори лікарням Миколаєва. Raiffeisen Bank організовує доставку їжі, води та медикаментів, а також пропонує оздоровчі програми для дорослих і дітей.

З 2023 року Raiffeisen Bank став партнером KSE foundation  у проєкті Захисток, який займається облаштуванням укриттів у школах. Завдяки пожертві банку у розмірі €3 млн діти багатьох міст України мають можливість відвідувати уроки за партами.

Попри велику фінансову допомогу Україні під час війни, Raiffeisen Bank досі не вийшов з ринку РФ.

Залізорудна компанія Ferrexpo

Ferrexpo — міжнародна компанія, що займається видобутком та обробкою залізної руди, в тому числі й розгорнули свою діяльність в Україні. З початку повномасштабного вторгнення компанія виділила понад $12 млн на гуманітарну допомогу.

Для подолання гуманітарної кризи Ferrexpo виділила понад 720 тонн продуктів харчування, 27 тис. одиниць одягу, 23 тис. засобів гігієни. Компанія організувала проживання для вимушених переселенців у громадах й виділила власні приміщення для прихистку.

Окрім власного гуманітарного фонду, Ferrexpo співпрацює з іншими організаціями: підприємство передало ₴2 млн передали проєкту «Незламна мама» на реабілітацію жінок і дітей та понад ₴300 тис. на евакуацію тварин з Фельдман Екопарк.

Ferrexpo продовжує надавати необхідну допомогу Україні та оперативно реагує на критичні події.

Аудиторська мережа компаній KPMG

KPMG International, KPMG в Україні та інші фірми мережі у березні перерахували початковий внесок в розмірі $500 тис. до фонду UNICEF. Більшість співробітників KPMG в Україні долучилися до волонтерських організацій аби допомогати захисникам на населенню. Через співробітників-волонтерів KPMG в Україні продовжує збирати запити та надавати адресну фінансову та іншу допомогу.

У 2024 році KPMG в Україні закупили та передали шкільні знаряддя, рюкзаки та канцелярію дітям із багатодітних сімей та ВПО.

Через співробітників-волонтерів KPMG в Україні продовжує збирати запити та надавати адресну фінансову та іншу допомогу.

Підтримка України — внесок до Перемоги

Україну підтримує увесь демократичний світ та допомагає українцям забезпечити усі необхідні умови для життя, попри збройне вторгнення РФ. Міжнародний бізнес активно долучається до покращення рівня життя у країні та бойкотує ринок агресора, що є важливим кроком на зустріч перемозі України. Фінансова та гуманітарна допомога особливо важлива для населення, яке продовжує жити і розвиватися всупереч складним викликам.

Оценка материала:

5.00 / 2
Як міжнародний бізнес допомагає українцям 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
09.10.2024 3133
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»