НОВИНИ ДНЯ: Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток від 21 до 27 жовтня  Що зірки нам пророкують: гороскоп на 21-27 жовтня 2024 року  В Україну зайде антициклон. Синоптик дала прогноз на 21 жовтня  Коли в Україні востаннє переведуть годинники на зимовий час 2024 року  Солдати Кім Чен Ина в Україні: яка мета відправлення військ КНДР на війну  В Україні тиждень почнеться з нічних морозів, вдень - до +16°  Стало відомо, коли Україна отримає перші літаки Mirage 2000всі новини дня
Політика
Україна
21.10.2024 4236

Чи можливе часткове членство в НАТО: дипломат Валерій Чалий дав відповідь

Валерій Чалий розповів на прикладі Кіпру, які є можливі варіанти.

8df07aeac0043d69d69bec3e9abd6069_21.10.24

Часткове членство в НАТО неможливе від слова "взагалі". В НАТО не приймають частково країни. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це заявив Валерій Чалий, досвідчений дипломат та посол України в США у 2015-2019 роках, в інтерв'ю на Youtube-каналі LIGA.net.

"Тобто, це може бути нестандартна ситуація, коли на якийсь період країна не контролює усю територію. Тоді вони думають, чи розповсюджувати оборону спільно, 5 статтю чи спільні заходи не на всю територію. Але країну неможна частково прийняти… Я не уявляю, що хтось в НАТО на це піде", – зазначив дипломат.

За словами Чалого, це в самому записі в НАТО було б порушенням статуту ООН, це неможливо.

Водночас дипломат на прикладі Кіпру розповів, які є можливі варіанти.

"Що можна застосувати? Сам принцип мислення, що Україну можна під час війни запросити і прийняти в НАТО, коли Україна ще не має повного контролю над всіма територіями. Цей принцип сам по собі новий. Він використовувався у Європейському Союзі, наприклад, коли Кіпр приєднувався до Європейського Союзу. Там є дві частини: турецька і грецька. Вони приєднувались і цей конфлікт, незавершений навіть формально, заважав приєднатися. Що вирішили? Знайшли такий компроміс. Що всі правила Європейського Союзу не будуть поширюватися на всю територію Кіпру, а тільки на територію, яку контролює в Афінах уряд, на грецьку частину. І так воно працювало. Тобто, прецеденти є", – підсумував Чалий.

Нагадаємо, 16 жовтня президент Володимир Зеленський представив План перемоги у Верховній Раді України. В першому пункті плану йдеться про вступ України до НАТО.

Раніше повідомлялось про ймовірність того, що президент США Джо Байден може схвалити просування України до НАТО до кінця свого терміну.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи можливе часткове членство в НАТО: дипломат Валерій Чалий дав відповідь 5.00 5 2
Політика / Україна
21.10.2024 4236
Еще материалы раздела «Україна»