НОВИНИ ДНЯ: У НАТО відреагували на участь військових з Північної Кореї у війні в Україні  Затяжна війна та мобілізація жінок: Залужний зробив гучну заяву  Невелика хмарність, вночі подекуди заморозки: прогноз погоди в Україні на 21 жовтня  13-й не у попиті. На якому поверсі найкраще купувати житло і чому  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток від 21 до 27 жовтня  Що зірки нам пророкують: гороскоп на 21-27 жовтня 2024 року  В Україну зайде антициклон. Синоптик дала прогноз на 21 жовтнявсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
21.10.2024 268

13-й не у попиті. На якому поверсі найкраще купувати житло і чому

Повномасштабна війна вплинула на ринок нерухомості та її тренди – суттєво знизився попит на верхні поверхи у висотках, оскільки є ризики падіння уламків ракет. Також українці відмовляються від верхніх поверхів через ймовірність блекаутів, через які не працюватимуть ліфти.

2150322085__1__727d0cc7b0fc0780f6d6632817fb6e6c_650x410_21.10.24

РБК-Україна розповідає, які поверхи є у найбільшому попиті серед українців і чому. Про це повідомляють Контракти.UA.

На які поверхи найбільший попит

"З часу відключень електроенергії через обстріли стали більш популярні перші поверхи. Особливо впав попит на останні поверхи, де переважно розміщались пентхауси, бо є небезпеки падіння уламків ракет. Останні 3 поверхи вважаються найбільш небезпечним", – пояснює експерт з нерухомості Олена Бондарук.

Найнижчі поверхи теж мають свої недоліки. Зазвичай, їх неохоче вибирають, бо вони вважаються менш безпечними через більшу ймовірність проникнення у них злодіїв. Також є ризики потрапляння у житло неприємних запахів із вулиці, а ще велика видимість житла для перехожих.

Дослідження показують, що для квартир масового сегмента ціна на перший поверх може бути до 30% нижчою за ціну на другий поверх, в бізнес-класі – до 24%, у преміальних і елітних квартир – 1,5%.

Серед українців найпопулярнішими є 3-8 поверхи. Це впливає на ціну, за даними рієлторів, вартість на цих поверхах може бути на 3-4 тис. доларів вища, ніж за аналогічне житло на високих поверхах. Цікаво, що до великої війни люди в середньому доплачували до 20% за верхні поверхи, бо звідти кращі краєвиди.

Також середні поверхи вважаються найбільш безпечними в умовах війни, оскільки на верхніх є ризик падіння уламків ракет і "Шахедів", а на нижніх – пошкодження житла внаслідок ведення вуличних боїв.

"Особливо в попиті третій і четвертий поверхи. На них зручно піднятись у випадку відключення ліфта чи знеструмлення, і для здоровʼя вважаються більш комфортними, для тих, хто страждає від перепаду тиску", – говорить Бондарук.

Попри поширений забобон щодо числа 13, він не впливає на вибір житла українцями.

"Не зустрічала забобонних людей, хто б із застереженням відносився до 13 поверху. Але він не настільки популярний через висотність. На нього продавці дають знижки, як і на всі високі поверхи", – додає експерт.

Чи впливає висотність поверху на ціни при оренді

Через тривалі вимкнення електроенергії, які були раніше у столиці, з'явилась тенденція, коли власники здавали свої квартири на високих поверхах і винаймали на низьких, оскільки родинам із маленькими дітьми важко було високо підніматись без ліфта. Втім, це явище не набуло масового характеру.

"Можливо є такі випадки, де власники здають свої квартири на високих поверхах, а винаймають на низьких, але я зустрічаю переважно тих, хто здає свою нерухомість та знімає з кращими умовами або ближче до роботи", – каже Бондарук.

За її словами, ціни на однакові квартири на різних поверхах аналогічні, але попит на низькі поверхи більший.

"Квартири на перших поверхах швидше знаходять орендарів. Але вже в багатьох ЖК стоять генератори й в такому випадку поверх не має великого значення", – пояснює експерт.

Додамо, що найбільше в умовах війни на вартість житла, окрім його площі та наявності ремонту, впливають безпекові фактори – чи є поряд стратегічні об'єкти, які може обстрілювати ворог, наявність укриття, відсутність панорамних вікон тощо.

Нещодавно ми розповідали про те, як змінились ціни на новобудови у столиці і скільки коштують квартири зараз. Раніше ми також робили огляд житла у передмісті Києва й пояснювали, чи вигідно купувати там нерухомість.

Під час підготовки матеріалу використали: ексклюзивний коментар для РБК-Україна експерта з нерухомості Олени Бондарук та дані з ресурсу Realexpert.

Оценка материала:

5.00 / 2
13-й не у попиті. На якому поверсі найкраще купувати житло і чому 5.00 5 2
Бізнес / Нерухомість
21.10.2024 268
Еще материалы раздела «Нерухомість»