НОВИНИ ДНЯ: Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток від 21 до 27 жовтня  Що зірки нам пророкують: гороскоп на 21-27 жовтня 2024 року  В Україну зайде антициклон. Синоптик дала прогноз на 21 жовтня  Коли в Україні востаннє переведуть годинники на зимовий час 2024 року  Солдати Кім Чен Ина в Україні: яка мета відправлення військ КНДР на війну  В Україні тиждень почнеться з нічних морозів, вдень - до +16°  Стало відомо, коли Україна отримає перші літаки Mirage 2000всі новини дня
Політика
Європа
21.10.2024 219

Politico: ЄС хоче у січні відновити дискусії про жорсткіші санкції проти Росії

Країни Євросоюзу прагнуть відновити в січні дискусії про те, як вдарити по економіці Росії.

Про це, як повідомляють Контракти.UA, пише Politico.

Cаме тоді Угорщині ‒ найближчому союзнику Москви в ЄС ‒ доведеться відмовитися від контролю над політичними дискусіями, а нова виконавча команда ЄС буде повністю готова до вирішення цього питання, зазначає видання.

Крім того, Польща, яка зазвичай є одним із найсильніших прихильників України, перейме кермо управління від Угорщини під час головування у Раді ЄС. Варшава вже сигналізувала, що хоче використати свій шестимісячний термін лідерства, щоб посилити обмеження щодо російського палива, яке надходить на континент і залишається критичним джерелом доходів Кремля.

“Імпорт російських енергоресурсів зростає. Це поганий знак. Ми повинні це вирішити”, ‒ заявив міністр клімату та навколишнього середовища Польщі Кшиштоф Болеста на початку цього тижня на зустрічі міністрів у Люксембурзі.

ЄС уже ввів обмеження на російську нафту та значно скоротив закупівлі трубопровідного газу. Але є безліч добре відомих лазівок, які Москва використовує. Окрім того, все більший флот танкерів, які важко відслідковувати, досі продає російське викопне паливо у всьому світі.

“Блоку вкрай необхідно “переоцінити свою стратегію санкцій, щоб покращити їх розробку та застосування ‒ і польське головування, безумовно, надає гарну можливість для цього”, ‒ сказала економістка і експертка із санкцій Міжнародного інституту стратегічних досліджень Марія Шагіна.

За словами дипломатів і офіційних осіб, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан скористався президентством своєї країни, щоб фактично припинити розмови про санкції. Тепер країни-члени сподіваються на Польщу, щоб відновити обговорення гострих питань, які стоять на порядку денному.

“В Україні наближається сувора зима, але також і кінець катастрофічного президентства Угорщини”, ‒ сказав Politico високопоставлений дипломат ЄС на умовах анонімності.

За його словами, у Євросоюзі сподіваються, що всі питання, які “стали заручниками неконструктивного блокування Угорщини”, будуть вирішені з необхідною терміновістю.

Другий дипломат зазначив, що зростає усвідомлення ‒ фокус санкцій потребує уточнення. “Потрібно визнати, що режим санкцій працює не так, як мав би ‒ є проблеми зі зрідженим природним газом (СПГ), з нафтою, окремими товарами”, ‒ сказав він.

Однак для того, щоб новий пакет почав працювати, Європейська комісія спочатку має запропонувати заходи 27 країнам-членам блоку.

“Ми не можемо звинувачувати Угорщину, якщо нам нема про що говорити”, ‒ додав третій дипломат.

Оценка материала:

5.00 / 2
Politico: ЄС хоче у січні відновити дискусії про жорсткіші санкції проти Росії 5.00 5 2
Політика / Європа
21.10.2024 219
Еще материалы раздела «Європа»