НОВИНИ ДНЯ: Гутерріш зустріччю з Путіним порушив позицію ООН щодо підтримки МКС, - Кислиця  Україну накриють мокрий сніг і морози -5 градусів: синоптикиня назвала дати  Керівник Офісу Президента розповів, коли в Україні проведуть вибори  Трамп не зможе завадити: ЄС готує "всеосяжний" режим санкцій проти Москви  На пляжі знайшли моторошну істоту, схожу на морського динозавра  "Жодних необачних кроків": Шольц відповів, чи отримає Україна ракети Taurus та запрошення до НАТО  Чекайте на прохолоду та мокрий сніг: синоптикиня розповіла про погоду на найближчий тижденьвсі новини дня
Політика
Світ
25.10.2024 186

Wall Street Journal: Ілон Маск з 2022 таємно регулярно спілкувався з Путіним

Американський бізнесмен-мільярдер Ілон Маск з кінця 2022-го перебував у регулярному контакті з Володимиром Путіним. Розмови між ними стосувалися бізнесу, геополітики і приватних тем.

Про це пише Wall Street Journal з посиланням на деяких нинішніх і колишніх посадовців США, Європи й Росії. Про це повідомляють Контракти.UA.

За їхніми даними, Путін попросив мільярдера не активувати супутники його компанії Starlink на Тайвані – в якості послуги лідеру КНР Сі Цзіньпіну. Діалог між ними може свідчити про відновлення взаємодії з російським лідером.

Водночас він викликає потенційне занепокоєння національною безпекою, враховуючи роль Путіна як одного з головних супротивників США. При цьому компанії Ілона Маска надають послуги американському уряду в військовій і розвідувальній галузях і мають угоди з Пентагоном.

"Знання про контакти Маска з Кремлем, здається, є секретом уряду. Кілька чиновників Білого дому сказали, що не знали про них. Ця тема дуже делікатна, враховуючи дедалі активнішу участь Маска в кампанії Трампа та наближення президентських виборів у США, до яких залишилося менше ніж два тижні", – повідомили журналісти.

Маск не відповів на запити про коментарі. Мільярдер назвав критику про те, що він став апологетом Путіна, "абсурдною" і сказав, що його компанії "зробили для підриву Росії більше, ніж будь-які". Раніше він визнавав одну розмову з Путіним – у 2021 році. Однак є дані про те, що розмови з російськими посадовцями були і в 2022 і далі. За даними джерел газети, серед інших Маск спілкувався з першим заступником голови адміністрації Путіна Кирієнком. Саме його вважають відповідальним за створення мережі поширення дезінформації, зокрема на соціальній платформі X (до купівлі Маском це був Twitter)

Офіційно Пентагон відмовився коментувати таку тему. Одна людина, обізнана з розмовами, сказала, що уряд стоїть перед дилемою, оскільки він дуже залежить від технологій мільярдера. SpaceX запускає на орбіту життєво важливі супутники національної безпеки, і це компанія, на яку NASA покладається, щоб транспортувати астронавтів до та з Міжнародної космічної станції.

"Їм це не подобається", – сказала ця людина, маючи на увазі контакти Маска і Путіна. Однак додала, що адміністрація не попереджала про можливі порушення безпеки з боку Маска.

Журналісти звернули увагу, що бізнесмен давно захоплювався Росією та її космічною та ракетною програмами. У біографії Маска Уолтера Айзексона йшлося, що бізнесмен їздив до Москви в 2002 році, щоб домовитися про закупівлю ракет для своєї нової космічної програми, але знепритомнів під час обіду з горілкою. Продаж врешті-решт провалився, і росіяни подарували Маску пляшку горілки з його зображенням, накладеним на малюнок Марса.

Розмови мільярдера з Путіним і кремлівськими чиновниками підкреслюють його дедалі більшу схильність виходити за межі бізнесу і заглиблюватися в геополітику. Він кілька разів зустрічався та обговорював справи з Хав’єром Мілеєм з Аргентини, а також з колишнім президентом Бразилії Жаїром Болсонаро, якого він захищав у гострих онлайн-дебатах.

Одне нинішнє та одне колишнє джерело в розвідці сказали, що Маск і Путін продовжували підтримувати контакти і в цьому році, коли мільярдер посилив критику військової допомоги США Україні та взявся за участь у виборчій кампанії Трампа.

Оценка материала:

5.00 / 1
Wall Street Journal: Ілон Маск з 2022 таємно регулярно спілкувався з Путіним 5.00 5 1
Політика / Світ
25.10.2024 186
Еще материалы раздела «Світ»