НОВИНИ ДНЯ: Синоптик дала прогноз на 28 жовтня в Україні та назвала дату похолодання  “Окупувати Москву та скинути Путіна”: американський філософ запропонував модель перемоги   В Україні пропонують запровадити обов'язкову накопичувальну пенсію: що це може змінити   Жовтневе тепло мине: в Україні різко зміниться погода, що прогнозують синоптики  В Україні відновили бронювання від мобілізації, але з умовою: що вирішив Кабмін  В ISW пояснили, чому Путін перебільшує успіхи РФ у Курській області  Гутерріш зустріччю з Путіним порушив позицію ООН щодо підтримки МКС, - Кислицявсі новини дня
Політика
Україна
26.10.2024 1209

Зеленський відмовився запрошувати генсека ООН до Києва, - AFP

Президент Володимир Зеленський відхилив візит Антоніу Гутерріша до України через участь генсека ООН у саміті БРІКС, який відбувається на території Росії.

gettyimages_1240309020_a6d1381d20ba0d9e634212846f6b082a_650x410_26.10.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на AFP. Про це повідомляють Контракти.UA.

На саміті БРІКС, організованому Росією в Казані, Гутерріш 24 жовтня закликав до "справедливого світу" в Україні та у своїй промові перед Володимиром Путіним покласти край більш ніж дворічній війні.

Однак його участь у зустрічі 20 світових лідерів, включаючи голову КНР Сі Цзіньпіна та прем'єр-міністра Індії Нарендру Моді, - найбільший дипломатичний захід у Росії з того часу, як Путін вторгся Україну в лютому 2022 року, - викликав гнів у Києві.

"Після Казані (Гутерріш) хотів приїхати в Україну, але президент не підтвердив його візит. Тому Гутерріша тут не буде, зокрема, через приниження здорового глузду та міжнародного права в Казані", - сказало високопоставлене джерело в адміністрації президента України.

У ході переговорів із Путіним у Казані Гутерріш знову заявив, що "російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права", йдеться у заяві ООН.

Напередодні двосторонніх переговорів МЗС України розкритикувало рішення Гутерріша відвідати Казань і вказав на те, що він не був присутній на мирному саміті, організованому Україною у Швейцарії у червні.

"Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Він лише завдає шкоди репутації ООН", - йдеться у заяві.

Оценка материала:

5.00 / 3
Зеленський відмовився запрошувати генсека ООН до Києва, - AFP 5.00 5 3
Політика / Україна
26.10.2024 1209
Еще материалы раздела «Україна»