Бізнес
Ринки та компанії
Індекс борщу за рік зріс на 27%
Індекс борщу за місяць знизився на 12%, проте в річному вимірі зріс на 27%, досягнувши позначки 196 грн. Це на 26 грн дешевше, ніж минулого місяця, коли вартість страви становила 222 грн.

Про це повідомляють Контракти з посиланням на дані продуктового моніторингу Українського клубу бізнесу (УКАБ).
Зокрема, спостерігається суттєве зростання цін на м'ясо. Так, яловичина (гуляш) зросла в ціні на 6% за місяць, до 336 грн/кг (+20% у зрізі року).
Ще більш стрімке зростання продемонструвала курятина: філе подорожчало на 11%, до 222 грн/кг (+39% за рік), стегно — на 28%, до 154 грн/кг (+39%), а тушка — на 25%, до 110 грн/кг (+42%).
Натомість ціна на свинячий ошийок залишилася стабільною - на рівні 330 грн/кг, що, втім, на 31% перевищує показник рік тому.
"Суттєве подорожчання курятини частково пояснюється підвищенням витрат на корми, яловичина дорожчає на тлі обмеженої пропозиції", - пояснили в бізнес-об`єднанні.
Ціни на овочі демонструють сезонну динаміку: продукція нового врожаю дешевшає, а старого — дорожчає.
Вартість ріпчастої цибулі в роздріб досягла 40 грн/кг, що на 33% більше, ніж місяць тому, та на 32% дорожче за торішні показники.
Стара картопля на полицях супермаркетів подорожчала за місяць в середньому на 10% – до 38 грн/кг (+33% за рік).
Водночас на ринку з'являються овочі нового врожаю, що тисне на ціни. Так, молода капуста подешевшала на 66% за місяць - до 25 грн/кг (але +64% щодо минулого року).
Ціни на огірки продовжують знижуватися – за місяць на 18% і в середньому коштують 65 грн/кг, що також на 11% дешевше, ніж торік. Помідори тримаються на стабільному рівні – близько 99 грн/кг, однак на 12% дорожче, ніж були рік тому.
Молочні продукти, соняшникова олія, курячі яйця демонструють сталу цінову динаміку. Більша частина з них незначно подешевшала.