НОВИНИ ДНЯ: Навроцький після зустрічі з Зеленським зробив низку заяв: деталі  Путін назвав умови завершення війни в Україні  Як впали симпатії українців до США і чому ЄС не вірять "на слово": дані КМІС  Найкращі новорічні тости 2026: додадуть тепла в застілля та подарують усмішку  Ціни на хліб можуть підскочити на 20%: як блекаут та обстріли вплинуть на вартість  Що поставити на стіл, щоб 2026 рік приніс удачу: Кінь точно не встоїть  ЄС уклав угоду для України, але не таку, як хотіли: чому план зірвався і чи зіграє це на руку Кремлювсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.06.2025 453

Більше шкоди, ніж користі: які рибні консерви краще ніколи не купувати

Консервована риба багата поживними речовинами, економічна й ідеально підходить для швидких страв або закусок.

08c2bacb9855ff922aeb85e554be308f_18.06.25_1

Однак варто завернути увагу на деякі фактори. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

 

Рибні консерви є популярним інгредієнтом у багатьох стравах. Але деякі із цих продуктів насправді не такі корисні, як ми звикли думати. Окрім Омега-3, риба може містити й важкі метали, особливо, якщо вона виловлена у недозволених місцях або вирощена неналежним чином на фермі.

Риба в олії

Рибні консерви в олії також часто опиняються у списку проблемних продуктів. Вони можуть містити некорисну олію низької якості, а сама риба може бути зіпсована або не відповідати стандартам свіжості. Крім того, зберігання риби в консервних банках може сприяти виникненню токсинів внаслідок контакту з металом, особливо якщо банки мають пошкодження.

Атлантичний лосось

Атлантичного лосося завжди вирощують на фермах, оскільки він майже зник у дикій природі. Такий лосось є поганим вибором через використання антибіотиків, токсинів і забруднення водних шляхів, де вирощують цю рибу.

Тунець у консервах

Консервований тунець, попри свою популярність і високу поживну цінність (багатий на білок та Омега-3), також викликає занепокоєння. Міжнародні природоохоронні організації, такі як Greenpeace, ще 2015 року вказували на те, що значна частина тунця на ринку США походить з нестійких та руйнівних джерел, і можна припустити, що в Україні ситуація не краща.

Основна проблема, пов’язана з тунцем, — це ризик накопичення ртуті. Тунець, особливо великі та старі особини, як хижа риба, може накопичувати у собі важкі метали. Дієтологи радять вагітним жінкам та дітям взагалі утриматися від вживання тунця та інших хижих риб (акула, риба-меч). Для решти споживачів рекомендовано обмежити споживання тунця до кількох разів на місяць.

Як вибрати корисні рибні консерви

Експерти зазначають, що більшість рибних консервів можуть бути здоровими, але деякі є більш поживними та містять менше доданих інгредієнтів і забруднюючих речовин. Загалом, вибираючи між консервованими сортами тієї самої риби, перевірте наступне:

  • Упакована у воді або оливковій олії першого віджиму
  • Низький вміст натрію
  • З меншим вмістом ртуті
  • Дикий або безпечний вилов

Чи безпечно щодня їсти рибні консерви

Рибні консерви рекомендуються як частина здорового харчування, але в помірних кількостях. Експерти відзначають, що деяким людям безпечно щодня їсти рибні консерви з низьким вмістом ртуті. Рекомендоване споживання морепродуктів становить не більше 340 грамів на тиждень. Найкраще варіювати тип морепродуктів, які ви їсте, щоб уникнути потенційного впливу ртуті та забруднювачів навколишнього середовища.

Оценка материала:

5.00 / 2
Більше шкоди, ніж користі: які рибні консерви краще ніколи не купувати 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
18.06.2025 453
Еще материалы раздела «Суспільство»