НОВИНИ ДНЯ: У Польщі масово розганяють міф про «небезпечну українську їжу»: подробиці  Коли та як святкуємо День святого Миколая  Знайшов "винних": Путін зробив цинічну заяву про припинення війни в Україні  Інвестори не купилися. Міжнародний форум у Москві закінчився провалом, - розвідка  Щомісяця призивають близько 30 тисяч осіб, цього мало: нардеп закликав посилити мобілізацію  Путін зробив несподівану заяву про відновлення Радянського Союзу  Врожай в Україні зростає, але експерти б’ють на сполох — що заважає прибутку від його продажувсі новини дня
22.08.2025 287

Найближчим часом в Україні подорожчає хліб

Хлібобулочні вироби 2025 року продовжать дорожчати, якщо 2024 року вони додали в ціні 20%, то 2025 року зростання становитиме ще 15−20%.

Про це заявив директор ТОВ Київ Хліб Юрій Левченко, повідомляють Контракти з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«На 2025 рік ми бачимо тенденцію до подорожчання продукції. Це зрозуміло, тому що зросли витрати, насамперед на сировину, тобто борошно, на енергоносії, заробітна плата зросла. До кінця року, думаю, будуть кроки в бік подорожчання, до кінця року воно становитиме 15−20%», — сказав він.

Левченко зазначив, що зараз більшість хлібопекарів працюють на межі рентабельності, а деякі навіть у мінусі.

Оцінюючи перспективи та тенденції галузі у 2025 році, директор Київ Хліба відзначив зростання попиту на хліби простих рецептур у тоннах. Водночас спостерігається падіння продажів пшеничних, булочних і здобних виробів. Тобто, за його словами, попит на більш маржинальні продукти в тоннах зменшується.

Серед основних проблем галузі експерт назвав вимивання обігових коштів у переробних підприємств через низьку рентабельність виробництва, енергетичну залежність, зниження купівельної спроможності українців, логістичні складнощі, обмеження експорту та тінізацію ринку, яка сягнула 40−50%.

«Не можна говорити, що наш ринок повністю в тіні. Йдеться про роботу за спрощеною системою оподаткування, про деякі схеми в оплаті праці. Тому продукт, який виробляється і продається за цінами, нижчими, ніж на 20%, — це серйозна конкуренція на ринку, де працює близько 4 тис. виробників, які виготовляють і продають такий самий продукт, який коштує грошей, і за який покупець голосує своїм гаманцем. Серед виробників існує дуже велика конкуренція», — підкреслив Левченко.

Вирішити ситуацію, на думку директора «Київ Хліба», допоможуть автоматизація промислового виробництва, застосування інноваційних технологій, зокрема штучного інтелекту, зміна каналів збуту, розвиток фастфуду та стрітфуду, франчайзингові схеми роботи та акцент на свіжому здоровому хлібі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Найближчим часом в Україні подорожчає хліб 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
22.08.2025 287
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»