НОВИНИ ДНЯ: У Польщі масово розганяють міф про «небезпечну українську їжу»: подробиці  Коли та як святкуємо День святого Миколая  Знайшов "винних": Путін зробив цинічну заяву про припинення війни в Україні  Інвестори не купилися. Міжнародний форум у Москві закінчився провалом, - розвідка  Щомісяця призивають близько 30 тисяч осіб, цього мало: нардеп закликав посилити мобілізацію  Путін зробив несподівану заяву про відновлення Радянського Союзу  Врожай в Україні зростає, але експерти б’ють на сполох — що заважає прибутку від його продажувсі новини дня
20.11.2025 190

Популярний продукт різко здорожчає: до яких цін готуватися українцям

Експерти прогнозують зростання цін на макарони в Україні через блекаути, здорожчання борошна та дефіцит кадрів.

a68f60effb07760c416df257c6b81ff3_20.11.25

На тлі здорожчання борошна, блекаутів та кадрової нестачі макаронні вироби в Україні можуть здорожчати на 3–10%, попереджають експерти. Дехто радить українцям робити запаси продукції перед святами, але чи є реальні підстави для паніки? Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

 

Про це йдеться в матеріалі Telegraf.

Протягом року ціни на макарони зросли лише на близько 10%, що на тлі загальної інфляції видається досить скромним.

“За останні 2–3 місяці ціна майже не змінювалася. Коливання на 1–2% — несуттєві”, — зазначив віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.

Торік різке здорожчання борошна сильно вплинуло на ціни, 2025-го ринок залишався стабільним.

Чому зростуть ціни на макарони — основні фактори

Експерти називають три головні чинники:

  1. Здорожчання борошна — за рік ціна зросла на близько 10%, особливо на дефіцитне борошно для макаронів.
  2. Електроенергія та блекаути — робота на генераторах підвищує собівартість продукції, хоча вплив на загальні ціни не критичний (приблизно +1%).
  3. Кадровий дефіцит — нестача водіїв і робітників змушує підвищувати зарплати, що теж відображається на кінцевій ціні.

Якими будуть ціни на макарони до кінця 2025 року

Експерти сходяться на думці, що макарони здорожчають помірно.

  • Леонід Козаченко (Українська аграрна конфедерація) прогнозує зростання на 3–5% у грудні.
  • Валерій Сердюков, керівник відділу збуту ФОП “Стась”, оцінює можливе здорожчання до 10% до кінця лютого або березня.

“Переговори про підвищення ціни починаються, коли собівартість зростає на 3–4%, тоді піднімають ціну на 5%”, — пояснює Тараненко.

Раніше ми розповідали, які ціни на продукти прогнозуються перед Різдвом і Новим Роком.

Оценка материала:

5.00 / 2
Популярний продукт різко здорожчає: до яких цін готуватися українцям 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
20.11.2025 190
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»