НОВИНИ ДНЯ: Магнітні бурі, прогноз на три дні: чого очікувати від сонячної активності 15–17 жовтня • До якої межі оскаженіє «чухоня» Путін у війні проти України: експерти та ШІ назвали сценарії • Ворог завдав критичних ударів одразу по всіх трьох ТЕЦ Києва: що відомо про наслідки • «Трамп ставить усе на капітуляцію»: Україну хочуть дотиснути до угоди — два сценарії • Трамп зближується з Росією — Європа б’є на сполох: Financial Times розкрило тривожні настрої союзників • Дощів і заморозків стане більше: синоптики дали прогноз погоди в Україні на найближчі дні • Росія постачає дизель не до США: Трамп розкрив, куди йде пальневсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
09.06.2026 367

Найменший птах України оселився в Чорнобильській зоні: що про нього відомо

Рідкісний вид із Червоної книги України знову оселився в Чорнобильській зоні. Фахівці розповіли, які умови могли сприяти його появі.

dd974c1126ded8a937f04877325b26a8_3_3

У Чорнобильському заповіднику зафіксували ще один випадок гніздування золотомушки червоночубої — найменшого птаха в Україні, який внесений до Червоної книги. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це повідомив Чорнобильський заповідник.

«Під час спостережень вдалося помітити самця, який регулярно приносив комах у гніздо, що є ймовірною ознакою вигодовування пташенят», — йдеться в повідомленні.

Сприятливі умови для появи цього рідкісного виду могли створити ялинові насадження біля адміністративних будівель у Чорнобилі. Хвойні дерева забезпечують золотомушці червоночубій необхідне середовище для гніздування та добування корму.

Золотомушка червоночуба — найменший птах фауни України поряд із золотомушкою жовточубою. Довжина її тіла становить близько 9 сантиметрів, а маса — від 4 до 6,5 грама. Вид занесений до Червоної книги України.

Птаха можна впізнати за білими «бровами», чорними смужками через очі та яскравою жовтогарячо-червоною плямою на тім’ї у самців. Живиться переважно комахами, їхніми личинками та павуками.

Гніздовий ареал виду охоплює Північну Африку, більшу частину Європи та Малу Азію. В Україні золотомушка червоночуба гніздиться переважно в Карпатах і Криму, а також локально трапляється на Західному Поліссі. Під час міграцій її фіксують і в інших регіонах країни, зокрема на Київщині.

Для гніздування птах обирає хвойні та змішані ліси. Гнізда зазвичай розміщує на гілках дерев. Протягом року вид має два виводки, а в кладці може бути від 7 до 11 яєць.

Основними загрозами для золотомушки червоночубої вважаються скорочення площ старих лісів, активні лісогосподарські роботи під час гніздового періоду та збільшення площ монокультурних насаджень.

Нагадаємо, в «Тузлівських лиманах» зафіксували масове скупчення кібців, тоді як на сусідніх агрополях птахи зникають через брак кормової бази.

Оценка материала:

5.00 / 2
Найменший птах України оселився в Чорнобильській зоні: що про нього відомо 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
09.06.2026 367
Еще материалы раздела «Суспільство»