НОВИНИ ДНЯ: "Одягайтеся дуже тепло": синоптикиня Діденко попереджає про серйозне похолодання в Україні  Байден терміново збирає засідання “Рамштайну” на рівні лідерів  Як приготувати грецький соус дзадзикі: розповідає фудблогер  Яким буде жовтень в Україні: прогноз синоптиків  Прем'єр Грузії звернувся до жителів окупованих Абхазії та Осетії, але не згадав РФ  Трамп розкритикував Зеленського за небажання йти на угоду для врегулювання війни з РФ  В Україні похолодає: синоптик попередив про різку зміну погодивсі новини дня
Бізнес
Економіка
24.01.2013 17566

Україну чекає дефолт та різке знецінення гривні

Оголошення дефолту та різке падіння курсу гривні, можуть стати наслідками того, що уряд не впорається з погашенням платежів, які він має здійснити у 2013 році.

Про це заявив президент Центру ринкових реформ, колишній міністр економіки Володимир Лановий.

«Ситуація найгірша, яку можна собі уявити для України. Резерви Національного банку впали до $25 млрд. А гроші валютні потрібні ще й для того, щоб задовольнити внутрішній попит на долари, у 2012 році населення України купило $10 млрд, на це йдуть внутрішні резерви, а тут ще й зобов’язання щодо повернення грошей по раніше отриманих кредитах. Крім того, є й інші зобов’язання по кредитах, які надані приватними інвесторами, російською стороною, іншими урядовими і міжнародними організаціями загалом на $9,3 млрд протягом 2013 року. Ресурсів немає, позитивних змін щодо надходження валюти в Україну очікувати не можна, отже країна стоїть на краю фінансової катастрофи», – зазначає Лановий.

На думку експерта, скоріше за все, уряд буде змушений оголосити дефолт по своїх боргах приватних інвесторам, в світі будуть заборонені будь які кредити цьому уряду. «По старих боргах зроблять відстрочки, але підвищать відсотки. Отже, буде змушений соціальні та будь які інші видатки на внутрішні потреби, що означатиме погіршення життя людей», - прогнозує Лановий.

Стосовно курсу гривні, експерт зазначив, що настане такий момент, коли Нацбанк не матиме готівкових доларів, тоді продавці доларів зможуть піднімати курс. «Якщо регулятор вчинить якісь адміністративні, силові дії, тоді торгівля перейде у приховану, тіньову форму. Тому регулятор змушений буде дати курсу змінюватися. Є прогнози, що курс зросте до 8,7-8,9 UAH/USD, але мені здається, що це оптимістичні прогнози. Гадаю, що вище 9 UAH/USD матимемо курс», - резюмує Лановий.

За матеріалами «Радіо Свобода»

Оценка материала:

5.00 / 4
Україну чекає дефолт та різке знецінення гривні 5.00 5 4
Бізнес / Економіка
24.01.2013 17566
Еще материалы раздела «Економіка»